Liječnici na Novom Zelandu ženi u trbuhu nakon carskog reza ostavili instrument veličine tanjura

Bolove u trbuhu je imala 18 mjeseci i tek onda je otkriveno što se dogodilo

FOTO: AFP

Žena iz Aucklanda na Novom Zelandu patila je od kroničnih bolova 18 mjeseci nakon što je 2020. rodila carskim rezom. Naposljetku se ispostavilo da je čitavo to vrijeme u njezinom trbuhu bio kirurški instrument veličine tanjura, piše The Guardian. Radi se o takozvanom Alexisovom retraktoru, instrumentu koji se koristi kod carskog reza.

Nakon početne istrage, tamošnja agencija za javno zdravstvo, Te Whatu Ora, zaključila je da nije bilo propusta u slučaju. Međutim, danas je novozelandska povjerenica za zdravstvo, Morag McDowell, ustanovila da se radilo o kršenju kodeksa prava pacijenata.

Uređaj otkriven na CT-u

Uređaj koji se, najkraće rečeno, koristi da tijekom carskog reza ranu drži otvorenom, mladoj rodilji ostao je u abdomenu nakon zahvata. Žena je bila u bolovima sve dok joj zaostali instrument nije otkriven na CT-u abdomena. Instrument je iz njezina trbuha uklonjen otprilike 18 mjeseci nakon zahvata i brojnih posjeta liječniku opće prakse.

“Nije teško zaključiti da je zadržavanje kirurškog instrumenta u tijelu osobe znatno ispod očekivanog standarda – i ne smatram da treba biti posebno stručan da biste došli do tog zaključka”, rekla je McDowell.

Iz bolnice u kojoj je izveden zahvat ispričali su se zbog pogreške. “U ime naše službe za žensko zdravlje želio bih reći koliko nam je žao zbog onoga što se dogodilo pacijentici”, poručio je dr. Mike Shepherd u priopćenju.