Liječnici su na rubu pobune, i njih žuljaju koeficijenti: čak ih 89 posto podupire štrajk

Osim toga, 79 posto spremno je uskratiti suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno

06.09.2019., Pula - Medicinske sestre i lijecnici u krugu pulske opce bolnice odrzali strajk upozorenja. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
FOTO: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Čak 89 posto liječnika podupire štrajk, a njih 79 posto spremno je uskratiti suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno. Rezultat je to ankete koju je proveo Hrvatski liječnički sindikat među članstvom, čime su ispunili sve preduvjete za pokretanje štrajka, piše u utorak Jutarnji list.

“Sve ovisi o protuprijedlogu Vlade, odnosno Ministarstva zdravstva vezano uz uredbu o koeficijentima. Članovi su rekli svoje”, kaže predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić. U rezultatima ankete vodstvo sindikata piše da “nakon što Vlada da svoju konačnu ponudu hrvatskim liječnicima, bit će predočena s jasnim tumačenjem što ona donosi kojoj skupini i još jednom će zamoliti da se izjasne hoće li stupiti u štrajk”.

“Bez obzira na smjer događaja, jedno je sigurno: zaštitit ćemo dostojanstvo svojeg poziva, svoje obitelji i sebe”, pišu članovima. Čulinović-Čaić navodi kako su rezultati ankete bili očekivani te da je slična anketa provedena lani u organizaciji Hrvatske liječničke komore sa sličnim odazivom.

Očekuju Berošev poziv

“Naravno, sve moramo prodiskutirati s udrugama i Komorom, koji su naši partneri, ali jasno je da štrajk može pokrenuti samo sindikat”, pojašnjava Čulinović-Čaić. Dodaje da očekuje poziv ministra Vilija Beroša na sastanak.

Ako protuprijedlog ne bude prihvatljiv, kreće se u zakonsku proceduru. “Trebaju se sastati Glavni odbor, Skupština… zapravo, svi zakonski koraci. No, nećemo sada u detalje jer se još nadamo da će Vlada shvatiti da se samo borimo za dostojanstvo i zdravstveni sustav, naravno i za pacijente”, zaključuje Čulinović-Čaić.

Osim liječničkog sindikata, i Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi očekuje od Vlade odgovor na njihove primjedbe u vezi s koeficijentima. S obzirom na to da ni sestre i ostali djelatnici u zdravstvu nisu zadovoljni, nije isključeno ni da bi se oni mogli pridružiti kolegama liječnicima.