Liječnik usred razbacanih tijela žrtava iz bolnice u Gazi: 'Gomilaju se tijela mrtve djece. Ovo je masakr'

Liječnik iz organizacije Liječnici bez granica održao je potresnu konferenciju za medije

FOTO: Screenshot

Ministarstvo zdravstva u Gazi održalo je konferenciju za medije kasno u utorak u bolnici Al-Ahli Baptist. Liječnici su govorili okruženi tijelima i ostacima žrtava izraelskog napada, u kojem je ubijeno više od 500 ljudi.

“Obavljali smo operaciju u bolnici, čuli smo buku rakete i tada je došlo do snažne eksplozije. Strop je pao na operacijsku dvoranu. Kada sam izašao iz dvorane i otišao na hitni prijem, vidio sam tijela djece koja se gomilaju. Mrtva, nepomična. Bilo je i ozlijeđene djece, amputirane. Pomogao sam čovjeku koji je ostao bez noge. Drugog pacijenta sam oživljavao. Iz hitne pomoći sam iznosio čovjeka sa šrapnelom u vratu. Posvuda oko vozila bili su dijelovi tijela. U dvorištu su se gomilala mrtva tijela. Ovo je masakr”, rekao je tijekom brifinga Ghassan Abu Sitta, liječnik iz organizacije Liječnici bez granica.

Snimke koje kruže s konferencije za novinare prikazuju članove medicinskog osoblja kako stoje između prekrivenih leševa. Jedan član medicinskog osoblja držao je tijelo mrtvo bebe, a drugi je nosio tijelo djevojčice.

IDF optužuje Hamas za napad na bolnicu

Ranije u utorak, glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze, Ashraf Al-Qudra, rekao je za medije da je “više od 500 Palestinaca ubijeno tijekom izraelskog bombardiranja koje je ciljalo blizinu Nacionalne arapske bolnice u Gazi”. Neke od žrtava već su pobjegle iz bolnice i njezinu okolicu kako bi pronašle utočište nakon upozorenja i poziva izraelske vojske da se evakuiraju iz svojih domova.

Glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, govorio je na današnjoj konferenciji za medije o napadu na bolnicu, za koji je optužio Palestince, koji su neuspješno lansirali raketu. Optužio je Hamas za pokretanje “globalne medijske kampanje kako bi sakrili što se stvarno dogodilo”, te ih optužio da su “napuhali broj žrtava”. Hagari tvrdi da se iz izraelskih snimaka može vidjeti kako nije bilo izravnog pogotka u samu bolnicu, dodajući da je jedina šteta bila na parkiralištu.

Hagari tvrdi da bi raketa koju bi lansirao Izrael izazvala kratere i strukturna oštećenja na obližnjim zgradama, koje “u ovom slučaju ne postoje”. “Veličina štete koju ovdje vidimo je posljedica bojeve glave rakete Islamskog džihada”, zaključio je Hagari. Tijekom brifinga, Hagari je pustio snimku, za koju tvrdi da je presretnuti razgovor između dvojice Hamasovih operativaca u kojem razgovaraju o tome kako je bolnica pogođena neuspješno lansiranom raketom iz Gaze.