Liječnik opisao najtežu intervenciju svog života: 'Beba je bila u košu punom opušaka. Da je prošlo još 15 minuta, umrla bi'

Nagledao sam se svega, ali ovo u životu nisam vidio. Bilo je emotivno jako teško, kaže Pribanić

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kasno sinoć na području Zaprešića u košu za smeće pronađeno je novorođenče. Zahvaljujući brzoj reakciji policije i Hitne pomoći, pothlađena beba je prevezena u Kliničku bolnicu Sveti Duh iz koje su jutros javili kako je dijete izvan životne opasnosti. Borna Pribanić, liječnik ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću, koji je jučer bio dežuran otkrio je u razgovoru za 24 sata jezive detalje intervencije. Kazao je kako je cijelu ekipu događaj ostavio u stanju šoka. Kada su krenuli na intervenciju nisu znali da se radi o bebi.

“U transportu su nam javili da je riječ o bebi u košu za smeće. Bila je duboka, puna opušaka i plastičnih boca te nas je zato bilo strah jer pupkovina nije bila sterilno podvezana pa smo se bojali da beba ne uđe u sepsu, no na sreću nije”, kazao je za 24sata. Dodao je da je bilo napeto, ali su sve uspjeli odraditi.

Beba, kako su liječnici već kazali jutros, nije bila ozlijeđena kako se na prvu mislilo, nego je na sebi imala tragove krvi od poroda i pupkovine. Na mjestu događaja su ih dočekali očevici koji su pozvali hitnu. “To su bila djeca od 15, 16 godina, vraćali su se s treninga kad su začuli plač i u kanti vidjeli bebu. Nisu ništa dirali”, kazao je.

‘Beba je bila umotana u neku maramu’

Pokazali su im kantu iz koje se samo povremeno čuo plač. “Pogledali smo unutra i vidjeli novorođenče za koje smo procijenili da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo”, kazao je Pribanić.

“Skinuli smo cijelu kantu sa stalka kako bismo je uspjeli izvaditi. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta. Beba nije bila utopljena, bila je sivih ekstremiteta, ružičastog trupa, povremeno je plakala, imala je oskudne pokrete tijela”, dodao je i rekao kako su potom procijenili njeno vitalno stanje.

Utoplili su bebu, napravili APGAR (test za brzu procjenu vitalnosti novorođenčadi) koji je bio pet zbog izrazite pothlađenosti, dok je kod zdrave novorođenčadi 10. “Ugrijali smo dijete i krenuli u žurni transport tijekom kojeg smo stabilizirali bebu iako je u svakom trenu moglo doći do prestanka disanja, te smo u roku 10 do 15 minuta bili na Svetom Duhu”, dodao je.

Pupkovina je presječena nasilno

Dočekao ih je liječnički tim koji je preuzeo bebu. “Čuli smo se, sada je srećom dobro. Inače je normalna frekvencija rada srca novorođenčadi oko 130 do 150 otkucaja u minuti, a kod bebe je bila 55, također zbog pothlađenosti”, objasnio je.

Rekao je i kako se moglo procijeniti da je beba rođena iz uredne trudnoće, ali da je pothlađenost učinila svoje. Naveo je i da je pupkovina presječena nasilno, pretpostavlja nečime poput škara za rezanje papira.

“Nagledao sam se svega dosad, od nesreća, infarkta, čak i poroda, no ovako nešto u životu nisam vidio da je netko u stanju tako nešto napraviti. To je kolegama i meni bilo emotivno izrazito teško, nismo ni znali što nas čeka pri dobivanju poziva, svi smo bili u stanju šoka”, rekao je za 24sata.

‘Ovo izuje čovjeka iz cipela’

No, znali su da nečiji život ovisi o njima pa su se pribrali i sve napravili po protokolu “Izrazita je sreća što su naišla djeca koja su zapazila bebu jer da je ostala još 15 minuta u kanti, a vani je bila kiša i hladno, bebi ne bi bilo spasa”, rekao je doktor Pribanić.

On i kolege su nakon intervencije, ispričao je, bili u stanju šoka. Pitali su se, kaže, kako je tako nešto moguće u civiliziranoj državi, ali ubrzo su se morali pribrati.

“Popili smo kavu i čašu vode, sjedili pet minuta u tišini te se potom vratili u bazu i nastavili dalje raditi, jer smo se pitali tko zna što nas sljedeće čeka. No, moram reći, ovakve stvari izuju čovjeka iz cipela, drago nam je da je sad sve dobro”, zaključio je.