Ljeto počinje za mjesec dana, a u Brazilu izmjerena najviša temperatura ikad

Rekord je pao u gradu Araçuaí

Aerial view of the Ipanema beach and the visible submarine outfall in Rio de Janeiro, Brazil on November 10, 2023. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)
FOTO: AFP

Brazil je danima na udaru toplinskog vala, a u nedjelju je zabilježena najviša temperatura ikad u toj zemlji. U gradu Araçuaí izmjereno je 44,8 stupnjeva Celzijusa, piše BBC.

Neviđena vrućina pripisuje se fenomenu El Niño i klimatskim promjenama. Prognostičari su rekli da će vrućine vjerojatno popustiti ovaj tjedan. Dužnosnici Nacionalnog instituta za meteorologiju (Inmet) rekli su da će se u tri glavna grada brazilskih država zabilježiti temperature blizu 40 stupnjeva, izvijestio je CNN Brasil. Raniji temperaturni rekord iznosio je 44,7 stupnjeva, izmjeren 2005. godine.

Zbog vrućine su diljem zemlje izdana crvena upozorenja, a tek je mjesec dana do početka ljeta na južnoj hemisferi. Potrošnja energije u zemlji skočila je na rekordne razine dok se ljudi pokušavaju rashladiti.

Swift otkazala koncert u Rio de Janeiru

Zbog nesnosnih vrućina Taylor Swift otkazala je jedan od Eras Tour koncerata u Rio de Janeiru, nakon što se jedna obožavateljica onesvijestila i preminula prije nastupa u petak. Prema organizatorima, 23-godišnja Ana Clara Benevides Machado potražila je pomoć na stadionu nakon što se nije osjećala dobro. Prebačena je u bolnicu, ali je umrla sat vremena kasnije.

Službeno istraživanje objavljeno prije dva tjedna pokazalo je da je prosječna temperatura u Brazilu od srpnja do listopada bila iznad povijesnog prosjeka. Ekstremni vremenski uvjeti postaju sve češći i intenzivniji u mnogim dijelovima svijeta zbog klimatskih promjena.