Macron poručio Srbiji kako ne treba sumnjati u namjeru Europe da je primi u okrilje, ali i podsjetio na važan sporazum

Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj

France's President Emmanuel Macron (L) welcomes Serbia's President Aleksandar Vucic upon his arrival at the presidential Elysee Palace in Paris on April 8, 2024. The two heads of state are expected to discuss issues including Serbia's European integration and relations between Belgrade and Kosovo. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
FOTO: AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u ponedjeljak kako Srbija ne treba sumnjati u namjeru Europe da je primi u svoje okrilje, ali i podsjetio na obveze Beograda u dijalogu s Prištinom, obećavši podršku Francuske da sve obveze preuzete Briselskim sporazumom prije godinu dana budu ispunjene.

Macron je, u zajedničkom obraćanju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istaknuo važnost da Srbija nastavi s konkretiziranjem svog izbora i europskog puta, usklađujući svoja stajališta s europskim.

Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj, a večerašnjem razgovoru s Macronom prethodilo je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između srbijanske vlade i francuske elektroenergetskog sustava kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Bilateralne veze

Macron je rekao da redovitost kontakata svjedoči o bilateralnim vezama i važnosti koju pridaje odnosima Srbije i Francuske.

U srcu našeg partnerstva je pristupanje Srbije EU-u i uloga Francuske u Uniji. Dok ukrajinski rat ulazi u treću godinu, mi pokušavamo ujediniti našu Europu i članstvo Srbije je u našem interesu, rekao je Macron, naglasivši da to “nije nametnut proces, već slobodan izbor”.

Francuski šef države se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da je to “obećanje i zalog za budućnost regije”, te da se sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu, postignutom prije godinu dana uz posredovanje EU-a, mora ispuniti.

Vučić o Francuskoj

Istodobno, Macron je naglasio kako je važno i da svi sudionici napada u Banjskoj koncem prošle godine, kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba iz paravojne postrojbe, budu privedeni pravdi.

Vučić je, uzvraćajući Macronu, rekao da je Francuska Srbiji “uvijek bila najbliža u Europi” i da se na nju uvijek računalo, te da se uvijek mogla osloniti na Francusku i njezina predsjednika Macrona kada je “imala neku muku” jer je uvijek bio spreman saslušati “iako često nije bio suglasan s tim što bi čuo”.

On je zahvalio ne samo na velikoj podršci na evropskom putu, već i na zaštiti “kad to nije bilo lako”.

Kupnja Rafalea

Osvrnuvši se na Macronovu ocjenu u vezi dijaloga s Kosovo da su “obje strane ponešto učinile”, ali da to nije dovoljno, Vučić je rekao da jedna strana u dijalogu Beograda i Prištine “nije učinila ništa” i da ne samo što nije ispunila nijednu točku prvog ni drugog Briselskog, kao ni Ohridskog sporazuma, već je organizirala izbore s izlaznošću 3,4 posto, provela eksproprijaciju zemljišta i zabranila uporabu dinara na Kosovu.

Govoreći o ekonomskoj suradnji s Fraancuskom, Vučić je istaknuo da je u proteklih pet godina udvostručena trgovinska razmjena, te da trenutno 339 francuskih investitora posluje u Srbiji i zapošljava 11.125 radnika.

Vučić u utorak nastavlja posjet Francuskoj, a jedna od tema je i vojno-tehnička suradnja u okviru koje, prema najavama posjeta, Vučić očekuje dogovor o kupnji 12 borbenih zrakoplova Rafale.