Mađarski novinar objasnio ostavku predsjednice zbog pedofilskog skandala: 'Bila mu je odana, ali Orban nije imao izbora'

Ostavku je naredio Viktor Orban jer je osjetio da bi ga ta afera mogla ugroziti

(FILES) Reelected chairman of the governing FIDESZ party, Hungarian Prime Minister Viktor Orban, reacts on the podium beside then elected party deputy-chairman, Hungarian Minister of State for Family and Youth Affairs Katalin Novak (L), during the party congress at the Hungexpo fair center in Budapest on November 12, 2017. Hungarian President Katalin Novak, a close ally of Prime Minister Viktor Orban, announced her resignation on February 10, 2024 following outrage over a pardon granted to a man implicated in a child sexual abuse case. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
FOTO: AFP

Bodis Gabor, novinar iz Budimpešte, gostovao je u Dnevniku N1 kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao ostavku mađarske predsjednice Katalin Novak koja je odstupila nakon skandala s pomilovanjem muškarca koji je optužen za pomaganje pedofilima.

Gabor objašnjava da je to naredio premijer Viktor Orban jer je osjetio da bi ga ta afera mogla ugroziti. “Afera je izbila početkom tjedna kada se slučajno saznalo da je predsjednica pomilovala čovjeka koji je bio zamjenik direktora u jednoj državnoj školi, a koji je zataškavao aktivnosti šefa koji je 12 godina seksualno zlostavljao djecu”, rekao je.

Orban nije imao izbora

“On je primorao djecu da potpišu da nije istina ono što su prethodno tvrdili o direktoru škole”, nastavio je mađarski novinar. “Ne bi se nikada saznalo da za vrijeme posjete pape Franje, kada je predsjednica pomilovala 20 osoba, među kojima i tog zamjenika koji je bio u kućnom pritvoru, on nije tražio neko formalno objašnjenje odluke”, tvrdi Gabor.

“Kada je izbio skandal četiri dana se nije ništa događalo, oporbene stranke su davale izjave na jednom malom medijskom prostoru jer je 90 posto medija pod totalnom kontrolom vlade. U državnim medijima i tim medijima se o tome ništa nije govorilo”, rekao je Gabor, dodavši kako je predsjednica bila odana Orbanu, ali mađarski premijer u ovom slučaju nije imao izbora nego da ju smijeni.