Malteški spasioci u smlavljenom libijskom gradu naišli na zaljev smrti: 'Uočili smo najmanje 400 leševa'

Kroz grad kao da je prošao parni valjak, kaže jedan svjedok iz Derne

FOTO: Civil Protection Malta

Malteški spasilački tim u petak je na plaži poplavama pogođenog libijskog grada Derne pronašao više stotina tijela, objavio je u subotu Odjel civilne zaštite Malte. “Bilo ih je vjerojatno oko 400, ali teško je precizno reći”, kazao je za Times of Malta voditelj malteškoga tima spasilaca Natalino Bezzina.

Vlasti Malte u srijedu su razmjestile tim koji čini ukupno 72 spasilaca iz vojske i iz odjela civilne zaštite. Jedan četveročlani tim prvi je otkrio grupu od sedam tijela na plaži u špilji pokraj mora. Među njima je bilo i troje djece.

Naišli na mali zaljev smrti

Vjeruje se da su tijela u more odnijele bujične poplave koje su nastale nakon što je obilna kiša koja je stigla s olujom Daniel porušila dvije brane, izbrisavši s lica zemlje četvrtinu toga obalnog grada.

Bezzina je za malteške medije kazao da je manji tim spasilaca prvo naišao na napola potopljenu špilju u kojoj su bila tijela. Nastavili su zatim potragu za preživjelima i žrtvama u kojoj su im se pridružili i libijski kolege s gumenjacima, a potom su naišli na mali zaljev s više stotina tijela.

“Pristup zaljevu je bio otežan zbog snažnog vjetra, ali naši ljudi su uspjeli izvući desetak leševa te su pomagali u izvlačenju još 60-ak”, rekao je Bezzina.

Civil Protection Malta together with the Armed Forces of Malta (AFM), during the intensive searches carried out…

Posted by Civil Protection Malta on Saturday, September 16, 2023

Kao da je prošao parni valjak

“Izvlačenje tijela ovdje u Libiji znatno je drugačije nego u Malti: kad god pronađemo leš, nastane veliko zadovoljstvo. Mještani dolaze, grle nas, ljube nas u oba obraza jer im je jako važan pronalazak ostataka njihovih bližnjih, pa i zbog vjerskih razloga budući da ih žele pokopati u roku od 24 sata. Razumijevanje i poštivanje njihove kulture jako je važno i oni cijene našu pomoć”, pojasnio je Bezzina.

Novinar agencije AFP u Derni opisao je prizore potpunog uništenja s obje strane obale rijeke Wadi Derna, koja protječe kroz grad i ulijeva se u Sredozemno more. Obično je u ovo doba godine njezino korito suho, no u naletu oluje kroz njega je navrla ubojita bujica i uništila grad. “Kao da je prošao parni valjak i izvalio stabla iz korijenja, porušio zgrade i vozila pobacao na lukobrane”, napisao je.