Manevar bez presedana u američkom Kongresu: šačica republikanaca smijenila svog šefa Zastupničkog doma

Ovo je prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj povijesti Zastupničkog doma

WASHINGTON, DC - OCTOBER 3: Former Speaker Kevin McCarthy (R-CA) arrives for a Republican Conference meeting shortly after the motion to vacate his position passes on Capitol Hill on October 3, 2023 in Washington, DC.   Anna Rose Layden/Getty Images/AFP (Photo by Anna Rose Layden / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Kevin McCarthy u utorak je smijenjen s mjesta predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa, a unutarnje borbe među njegovim kolegama republikancima gurnule su Kongres u daljnji kaos samo nekoliko dana nakon što je za dlaku izbjegnuta blokada vlade.

Manevar bez presedana razotkrio je kaotičnu razinu međusobnih svađa u republikanskim redovima dok se pripremaju za predsjedničke izbore 2024. koje vodi Donald Trump. On stvara vlastitu povijest kao prvi bivši ili aktualni predsjednik protiv kojeg je podignuto više kaznenih optužnica.

Prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj povijesti Zastupničkog doma podržala je samo šačica desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša. Međutim, Zastupnički dom je gotovo ravnomjerno podijeljen i s demokratima koji su se pridružili pobunjenim republikancima, umjesto da pomognu McCarthyju, on nije imao izgleda.

Republikancima prijeti kaos

Kalifornijski bivši poduzetnik (58) izazvao je bijes među konzervativcima ovog vikenda kada je usvojio mjeru privremenog financiranja koju je poduprla Bijela kuća kako bi se spriječila blokada vlade.

Floridski konzervativac Matt Gaetz, koji je iznudio glasovanje o smjeni, kladio se da može smijeniti McCarthyja sa samo nekoliko republikanaca, uz pomoć demokrata koji ne žele pomoći čelniku koji je nedavno otvorio vrlo politiziranu istragu o opozivu američkog predsjednika Joea Bidena. Bio je to posljednji trenutak velike drame u godini kada je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca doveo Washington do ruba bankrota i ruba djelomične blokade vlade.

Vodstvo je upozorilo republikance da će stranku gurnuti “u kaos”, ali Gaetz, koji se opetovano žalio da McCarthy ne poštuje dogovore sklopljene s krajnjom desnicom, uzvratio je: “Kaos je predsjednik McCarthy”. “Kaos je netko kome ne možemo vjerovati na riječ”, dodao je.

Demokrati ga isto ne vole

Demokrati također ne vole McCarthyja, osobito nakon njegove odluke da odustane od dogovora s Bidenom o ograničenjima potrošnje postignutog ranije ove godine u razgovorima o saveznom proračunu.

McCarthyjeve pristaše, uključujući neke od najglasnijih konzervativaca u Domu, rekli su da je on uspješno ograničio potrošnju i unaprijedio druge konzervativne prioritete iako demokrati kontroliraju Bijelu kuću i Senat. Upozorili su da će njihovi dobici biti ugroženi ako uklone svog vođu.

“Razmislite dobro prije nego što nas gurnete u kaos, jer to je kamo smo krenuli”, rekao je republikanski zastupnik Tom Cole.

Trump ga nije podržao

Pristaše McCarthyja kažu da je Gaetz bio motiviran željom za publicitetom, šansom da dobije viši položaj ili ogorčenošću zbog tekuće etičke istrage mogućeg nedoličnog seksualnog ponašanja i korištenja nedopuštenih droga.

Gaetz je zanijekao da je počinio bilo kakvo kazneno djelo i rekao je da motiv nije nesklonost McCarthyju. “Ovo nije kritika pojedinca – to je kritika posla. Posao nije obavljen”, rekao je.

Trump je prekorio republikance na svojoj platformi društvenih medija jer se “uvijek bore među sobom”. Međutim, znakovito je da nije ponudio podršku McCarthyju, piše AFP.