Maturanti se masovno zarazili u Španjolskoj. Ravnatelj MIOC-a: 'Nikad nije bilo kao ove godine, uglavnom imaju koronu'

Zaraženi su maturanti iz Zagreba, Istre, Splita i Osijeka

People enjoy the sea and beach in the Catalonian coastal city of Lloret de Mar, along the Mediterranean sea on August 7, 2016. (Photo by JOSEP LAGO / AFP)
FOTO: AFP

Roditelji maturanata danima se žale na društvenim mrežama da se veliki broj učenika s maturalnog putovanja u Španjolskoj kući vratio bolestan. Većinom su zaraženi koronom, no ima i drugih viroza, a simptomi su uglavnom povišena temperatura, kašalj, proljev i povraćanje.

Odrazilo se to i na početak školske godine jer su pojedini razredi prepolovljeni na početku godine. “Prvi dan nastave bio je u srijedu, a učenici su se s maturalca vratili u utorak. Nastavi je taj dan prisustvovalo svega 6-7 učenika iako ih je inače u razredu oko 25. Dosta djece, ali i neki učitelji, vratili su se prehlađeni i s koronavirusom”, rekao je roditelj gimnazijalca.

Njegov sin tvrdi da su maturanti iz Zagreba, Splita i Osijeka izlazili u istu diskoteku. Jutarnji list doznaje da su se družili u podrumskom klubu na obali španjolskog grada Calella. Dio djece razbolio se na putovanju, ostali nakon povratka.

Povećan broj izostanaka djece s nastave

“Točno je, ove godine primijetili smo osjetno povećanje broja učenika koji nakon povratka s maturalnog putovanja u Španjolsku nisu prvi tjedan došli na nastavu. Posebno u dva razredna odjeljenja, a i neki profesori koji su bili s njima prijavili su da su bolesni”, navodi Nikola Dmitrović, ravnatelj zagrebačkog MIOC-a i dodaje kako je većinom riječ o koroni. Dodaje da je uvijek bilo bolesnih, ali nikad kao ove godine.

Slična situacija je i u II. gimnaziji, tvrde roditelji, a ravnatelj škole Drago Bagić navodi kako nisu uočili povećanje izostanaka u odnosu na prethodne godine. Ravnatelj Prve osječke gimnazije Ivan Čelebić odbio je komentirati situaciju, a roditelji tvrde kako je povećan broj oboljelih.

Bolesni nastavili maturalno putovanje

Jedna majka požalila se kako su se djeca počela razbolijevati četvrti dan izleta te da ih je tridesetak imalo simptome, no takvi bolesni nastavili su put iz Španjolske prema Francuskoj bez da im je pružena liječnička pomoć.

Otac jedne maturantice navodi da je njegova kćer završila u bolnici u Barceloni gdje je primila antibiotik iako je utvrđeno da nema ni koronu ni streptokok. “Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, cijeli razred je ostao doma jer ih je polovica imala virozu, a druga polovica koronu”, napisao je otac u komentaru.

Štampar nema podatke o masovnoj zarazi

U NZJZ dr. Andrija Štampar navode kako im roditelji nisu prijavili oboljenja pa nemaju informaciju o masovnim zarazama. “Niti školskoj medicini niti epidemiologiji nitko nije ništa javio”, navodi ravnatelj Štampara, Branko Kolarić.

Riječka agencija Via navodi da nema informacija o bolesnoj djeci, a iz zagrebačke agencije Speranze su potvrdili da se vratilo 30 do 40 posto zaražene djece. “Poslujemo već godinama i svake godine se dio djece s maturalca vrati bolestan”, rekao je direktor agencije Saša Blažeković. Dodaje da djeca budu uzbuđena, ne spavaju više od par sati i to im sruši imunitet.