Megaskandal u ruskoj vojsci. Uhapšen je najbliži suradnik Sergeja Šojgua, sumnja se da je primio mito

Ivanov vodi odjele zadužene za izgradnju, planiranje i koordinaciju razvoja ruske vojske

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Zamjenik ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, Timur Ivanov, uhićen je zbog sumnje na primanje mita u, kako piše Kommersant, “iznimno velikim razmjerima.” O ovome su obaviješteni i Šojgu i Vladimir Putin, potvrdio je Dmitrij Peskov.

Prema izvješću, Ivanov je uhićen zbog sumnje za primanje velikog iznosa mita, a u ruskom Kaznenom zakonu je to iznos od minimalno milijun rublja, odnosno 10.139 eura. Koliko je točno mita primio, zasad nije poznato. TASS javlja da će tužitelji tražiti određivanje istražnog zatvora dok traje istraga.

Ivanov je još ovog popodneva, sudeći prema snimkama na webu ruske vojske, bio na sastanku u Ministarstvu obrane. Prije toga, 20. ožujka, bio je u posjetu vojsci u lenjingradskom okrugu.

Završio na Forbesovu popisu

Ivanov vodi odjele zadužene za izgradnju, planiranje i koordinaciju razvoja ruske vojske. Rješava i pitanje smještaja vojnika, vojnih nekretnina, vojne medicine te vodi federalne odjele štednje i hipoteke za vojna lica.

Ivanov je imenovan u svibnju 2016. godine za zamjenika ministra. Forbes ga je uključio na popis ruskih najbogatijih pojedinaca iz snaga sigurnosti za 2019. godinu s 1,36 milijuna eura godišnje zarade. Prije nego je došao u ministarstvo obrane, radio je u energetici.