Meteorolozi upravo izdali crvena upozorenja za Dalmaciju: 'Moguće jače nevrijeme, vjerojatnost bujičnih poplava velika'

Uzbune su objavili i za područje Like i Slavonije

20.10.2023., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Olujno jugo na dubrovackom podrucju, zbog cega je Drzavni hidrometeoroloski zavod izdao narancasto upozorenje.

 Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su za subotu najavili promjenljivo oblačno vrijeme uz povremenu kišu, mjestimice i pljuskove s grmljavinom, a upozorili su i da su obilne oborine, lokalno i jače grmljavinsko nevrijeme, najvjerojatniji u Dalmaciji osobito na jugu.

U poslijepodnevnim su satima iz DHMZ-a izdali i posebno kratkoročno upozorenje za Dalmaciju i njezino zaleđe te za Liku, Gorski kotar i Slavoniju zbog opasnih vremenskih uvjeta.

Crveno i narančasto upozorenje

Konkretno, objavili su crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za čitav srednji i južni Jadran te unutrašnjost Dalmacije zbog, kako su naveli, obilnih pljuskova praćenih grmljavinom i velike vjerojatnosti za urbane i bujične poplave, lokalno moguće i tuču. Upozorenje je počelo važiti od 13 sati za srednji Jadran i unutrašnji dio Dalmacije, odnosno od 14 sati za najjužniji dio države, a na snazi će biti sve do ponoći.

Za Liku, Gorski kotar i Slavoniju na snazi je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme uz koje su mogući i mjestimice izraženi pljuskovi, a i ondje su moguće urbane i bujične poplave.

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Prema najnovijoj prognozi, u nedjelju nas očekuje djelomice sunčano vrijeme, ali povremeno uz više oblaka. Ponegdje kiša, uglavnom u prvom dijelu dana na Jadranu gdje je lokalno moguć i izraženiji pljusak praćen grmljavinom.

Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, u gorju i uz obalu s jakim udarima, u Dalmaciji i južni vjetar te jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 12 do 15, na moru od 15 do 19, a najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.