Milanović: 'Meni je najbolji svijet bio onaj u kojem je dominirao bijeli čovjek i SAD. Ali, to nestaje'

Predsjednik je danas bio u Rijeci

02.11.2023., Rijeka - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic na proslavi 63. obljetnice Tehnickog fakulteta Sveucilista u Rijeci i svecanoj sjednici Fakultetskog vijeca
 Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici u povodu 63. obljetnice Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Potom se sastao s upravom Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci gdje je studentima održao predavanje na temu “Globalno političko okruženje i izazovi za Republiku Hrvatsku”. Rekao im je da nestaje svijet kakav smo imali posljednjih 30 godina.

“Svijet koji smo navikli gledati nastao je raspadom blokovske podjele, u kojoj je dominirao SAD i bijeli čovjek. Taj svijet bio je vrlo jednostavan i meni najbolji svijet, dominirala je demokracija, država koja nam je bliska”, rekao je Milanović.

“Taj svijet nestaje, dijele se nove karte, nastaju nova ‘lica kazališta’ i na to ćemo se morati prilagođavati. Amerika više nema tu snagu da održava poredak”, smatra Milanović.

Međunarodno pravo nikad na nižoj razini

Dodaje da međunarodno pravo nikad nije bilo na nižoj razini i dodao da Hrvatska pripada zapadnoj Europi. “U zavadi s velikim dijelom ostatka čovječanstva pokušavamo nametnuti naše vrijednosti drugima, kao čisti oportunizam i pokušaj da se izvuče profit. To se najbolje vidi po disfunkcionalnim Ujedinjenim narodima”, rekao je Milanović.

Naveo je i da je svijet podijeljen oko Palestine te da su Rusija i Kina spremne ratovati kako bi nametnule neka svoja pravila, piše tportal. “Više nije jasno što je moć, što je država i kako se nekoga može pobijediti, a da ne pogine milijun ljudi. U Ukrajini je jasna manifestacija nemoći jedne i druge strane da napravi presudan pomak”, rekao je Milanović u svojem govoru.

‘Sustav EU nije zasnovan na odgovornosti’

Navodi kako smo se uspjeli u posljednjem trenutku “parkirati u EU i NATO” i dodao: “Sustav EU nije zasnovan na odgovornosti. Vlast se bira temeljem spletki i dogovora. Iz toga izaći kao normalna osoba nije lako. Znam kako to funkcionira”.

Podsjetio je na priču o Europi bez granica, no i da smatra kako “Europe bez granica nema i ne dao Bog da je bude”. Dodaje da Hrvate čekaju ozbiljni izazovi, da imamo nedostatak ljudi koji će raditi, a dolazit će oni koji se od nas jako razlikuju. Studente je pozvao da budu intelektualci. “Napravili ste već veliku stvar. Niti će svi postati profesori, ni bogataši, ali barem da ostanemo normalni. Danas je to velika stvar”, zaključio je.