Milanović o kupovini Rafalea: 'Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad?'

Prvi Rafale bit će predan Hrvatskoj u ponedjeljak

29.09.2023.., Zagreb - U Ministarstvu obrane odrzano svecano obiljezavanje 32. obljetnice ustrojavanja Dana Glavnog stozera OSRH. Izmedju ostalih sudjelovali su predsjednik Republike Zoran Milanovic, ministar obrane Mario Banozic, nacelnik glavnog stozera  OSRH Robert Hranj.   Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Obljetnica Dana Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) obilježena je u petak na svečanosti na kojoj je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović istaknuo da se za obranu izdvajaju astronomska sredstva i upitao što dobivamo kupnjom skupih aviona.

Osvrnuvši se na izdvajanja potrebna za vojnu opremu rekao je kako se radi o “astronomskim ciframa”, jer će Hrvatsku kupnja korištenih francuskih višenamjenskih zrakoplova Rafale stajati 1,5 milijardi eura s PDV-om, što je gotovo jednako BDP-u Crne Gore.

Milanović: ‘Na koga se ti avioni dižu?’

Upitao je kakvu ubojnu moć za to dobivamo u uvjetima izuzetno snažne protuzračne obrane. “Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad? Na našeg istočnog susjeda Srbiju koja nikako da se odluči kome pripada”, kaže Milanović. Zato je prioritet Hrvatske ono što se događa u regiji i ambicija da se BiH što prije integrira u EU, poručio je predsjednik Republike.

Uz čestitke uz dan GS OSRH-a u Milanović je istaknuo da, kako ne bismo ostali bez najsposobnijih i najpoduzetnijih mladih ljudi, treba im omogućiti da u Hrvatskoj ostvare karijeru.

Banožić: ‘Treba poboljšati standard pripadnika HV-a’

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da će Vlada nastaviti poboljšavati standard pripadnika HV-a, naglasivši kako je proračun Ministarstva obrane najviši od Domovinskog rata, a iduće godine će biti veći za 62,5 milijuna eura u odnosu na 2023.

Najavio je nabavu protuoklopnih vođenih sustava Spike za borbena oklopna vozila Patria, protuoklopnog raketnog sustava RB 90, novih 30 vozila Patria i brodica za zapovjedništvo specijalnih snaga. Istodobno, jača se partnerstvo hrvatskih i američkih specijalnih snaga, provodi se modernizacija radarskog sustava, nadograđuje borbeno-komunikacijski sustav HRZ-a, nabavljaju helikopteri Black Hawk i oklopna vozila Bradley, a kruna svega je nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale.

Najavio kako će u Francuskoj u ponedjeljak Hrvatskoj vojsci biti predan prvi Rafale, čijim se uvođenjem u operativnu uporabu povećava sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i osnažuje položaj Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji. Hrvatska će nakon isporuke preostalih zrakoplova imati najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe, istaknuo je Banožić.

Rukovali se ministar i predsjednik

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj naglasio je kako osim stalne brige o spremnosti OS mora biti pokretač promjena sa ciljem razvoja boljih, modernijih i spremnijih Oružanih snaga. “Pred nama je projekt transformiranja GS-a u fleksibilnu i efikasnu organizaciju doraslu sigurnosnim izazovima sutrašnjice”, kaže Hranj.

Predsjednik Milanović i ministar Banožić, koji su već dugo vremena u zategnutim odnosima, prilikom susreta su se i rukovali, a nakon toga su uručena odlikovanja, nagrade i pohvale najistaknutijim pripadnicima OSRH-a.