Miljenko Manjkas za svoj film maznuo fotku slavnog srpskog fotografa. HRT mora platiti odštetu

HRT i Manjkas iskoristili su Ilićeve fotografije Jovice Stanišića i Franka Simatovića iz 1995.

FOTO: HRT Screenshot

Hrvatska radio televizija i Intermedia grupa, tvrtka bivšeg HRT-ovog urednika i nekadašnjeg HDZ-ova savjetnika za medije Miljenka Manjkasa, moraju platiti gotovo 13.300 eura srpskom fotografu Srđanu Iliću zbog dvije njegove fotografije koje su iskoristili bez odobrenja.

Kako se navodi u nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, u dvije epizode Manjkasove dokumentarne serije “Rat prije rata” koja se emitirala u HRT-u iskorištene su Ilićeve fotografije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, šefova Službe Državne Bezbednosti Srbije, koje su snimljene 1995.

Ilić, inače nagrađivani fotograf koji je 20 godina radio za Associated Press, fotografirao za Pixsell i, između ostalog, bio izvršni direktor srpske novinske agencije Tanjug, u tužbi ističe kako su fotografije objavljene bez njegovog znanja i odobrenja te da su prikazane na HRT-u i na drugim platformama poput YouTubea i Dailymotiona. Dodaje i da su fotografije neovlašteno mijenjane za potrebe dokumentarne serije.

Bizarna obrana javnog servisa

Fotograf je u tužbi naveo i da su Manjkas i HRT osim autorskih, povrijedili i njegova moralna autorska prava jer ga nisu potpisali pod fotografije. U svojoj obrani HRT navodi kako nisu postojali “metapodaci fotografije ili bilo koji drugi pokazatelji” koji bi dokazali da je Ilić autor.

Istu tvrdnju u svojoj obrani iznosi i Manjkasova tvrtka, navodeći da nisu bili dužni od Ilića tražiti odobrenje za korištenje fotografija. Javni servis osporavao je originalnost i individualnost spornih fotografija jer “na njihovo nastajanje fotograf nije imao nikakvog utjecaja i doprinosa osim samog ‘škljoca’ aparata”.

No, Ilić se očitovao na ove navode HRT-a i Manjkasove tvrtke te naveo kako je dokazao da je on autor fotografija dodavši kako su one objavljene u The New York Timesu, a on je potpisan pod njima.

Odluka u korist fotografa

Njegove navode potvrdio je i sudski vještak, pa je sud utvrdio da su HRT i Manjkasova tvrtka Intermedia Grupa nisu poduzeli sve što su mogli kako bi utvrdili da je Ilić autor tih fotografija, te da su ih koristili bez njegovog odobrenja.

Prema nepravomoćnoj presudi, HRT i Manjkasova tvrtka Iliću moraju isplatiti 10.617,82 eura zbog korištenja fotografija bez njegovog odobrenja, 2.654,46 eura zbog povrede moralnih autorskih prava te mu moraju nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu 2.762,07 eura.