Ministar Medved na Rebru otvorio nove prostorije u kojima će ratni vojni invalidi liječiti dekubitus

Cilj je na skrbi stopostotnih hrvatskih vojnih invalida prvog stupnja, ali prostorije će biti dostupne i ostalim građanima

07.03.2024., Zagreb - U Bozidarevicevoj 11 otvoren je novi odjel za rehabilitaciju od dekubitusa i otvorenih rana za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata.  Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

U Klinici za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC-a Zagreb su predstavljene nove prostorije za liječenje dekubitusa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i drugih pacijenta koji se oporavljaju nakon kirurških zahvata vezanih uz liječenje dekubitusa.

Nove prostorije uređene su kako bi se omogućila skrb stopostotnim hrvatskim vojnim invalidima prvog stupnja u liječenju dekubitusa, a bit će dostupne i za ostale građane. Za cjelokupni projekt Ministarstvo branitelja izdvojilo sredstva u visini do 400.000 eura.

“Ovo je veliki korak u boljem zbrinjavanju hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine jer omogućuje da zdravstveni ishodi kod njih ubuduće budu bolji i efikasniji te će pridonijeti ukupnom zdravlju najgore pogođenih ratnih invalida”, izjavio je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić.

Efikasna sistematizacija

Istaknuo je kako je radi adekvatnije brige za pacijente i efikasne sistematizacije ustroja novootvorenih prostorija KBC Zagreb oformio centar u kojem će surađivati Klinika za kirurgiju te Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju.

“Danas je čuvanje zdravlja hrvatskih branitelja jedan od najviših prioriteta u radu našeg ministarstva jer oni nakon pakla Domovinskog rata danas imaju vidljive i nevidljive rane. Zato smo kroz ovakav oblik suradnje koja se bazira na punom razumijevanju i traženju najboljih rješenja, u kontinuitetu i institucionalnom angažmanu donijeli cijeli niz mjera među kojima je i ova o otvaranju ovoga prostora” rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Medved je istaknuo kako je sam projekt ovih prostorija nastao kroz inicijativu i suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te kako smatra da će se novootvorenim prostorijama omogućiti pružanje pomoći ljudima s otvorenim ranama i dekubitusima kako bi ozdravili i vrate se zdravi svojim obiteljima.

Postavljanje barokomore

“Ovaj projekt dolazi nam kao dio kontinuiranog rada na poboljšanju usluge braniteljima. Najavljujem i nastavak skrbi za ratne invalide, te ćemo u okviru našeg Veteranskog centra u Petrinji započeti građevinsko uređenje prostora za postavljanje barokomore koju ćemo i uz podršku SAD-a i postaviti”, istaknuo je Medved.

“Ovi prostori su pokazatelj sinergije između branitelja i zdravstva te su oni iskorak koji će dobro doći svim braniteljima kojima se na ovaj način odužujemo za njihovu žrtvu nudeći im adekvatnu skrb. Važnost ovoga prostora je i u tome što će ga koristiti i opća populacija i svi oni kojima je potrebna ova vrsta njege i skrbi.” istaknula je državna tajnica za zdravstvo Marija Bubaš.