Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo klanje svinja pod vrlo strogim uvjetima

Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge stupa na snagu danas, 13. prosinca

29.11.2020., Osijek -Tradicionalno Slavonsko kolinjerPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je stupila na snagu danas, 13. prosinca 2023. godine.

U priopćenju Ministarstva se navodi da je obaveza vlasnika svinja dojaviti njihovo brojno stanje, prijaviti premještanje svinja i svaku promjenu brojnog stanja zbog uginuća, prasenja, premještanja, klanja na vlastitom objektu i slično.

Objavljene biosigurnosne mjere

Ministarstvo je objavilo i detaljan plan biosigurnosnih mjera na objektima na kojima se drži pet ili više rasplodnih svinja ili više od 50 svinja ukupno.

Biosigurnosne mjere moraju obuhvaćati: određivanje „čistih“ i „prljavih“ područja za osoblje ovisno o tipu objekta, određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za ulazak novih držanih svinja u objekt, postupke za čišćenje i dezinfekciju prostora, prijevoznih sredstava i opreme te osobnu higijenu, pravila za osoblje o hrani u objektu i zabranu osoblju da drže svinje te ciljani periodični program informiranja osoblja objekta.

Također, moraju obuhvaćati i određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za osiguravanje primjerenog odvajanja različitih epidemioloških jedinica te za sprečavanje dolaska svinja u izravan ili neizravan kontakt s nusproizvodima životinjskog podrijetla i drugim jedinicama u objektu, postupke i upute za primjenu mjera biosigurnosti tijekom gradnje ili popravka prostora ili nastambi te interne revizije ili samoprocjenu provedbe biosigurnosnih mjera.

Klanje svinja za vlastite potrebe

U zonama ograničenja I, II i zaraženoj zoni, na objektima koji zadovoljavaju sve uvjete biosigurnosti i druge propisane uvjete, te ako se na objektu provodi nadzor afričke svinjske kuge i nema promjena zdravstvenog stanja svinja dozvoljeno je klanje svinja za vlastite potrebe.

Zone ograničenja od 3. studenoga 2023. dostupne su na ovom linku. U Ministarstvu poljoprivrede ističu obavezu svih subjekata koji drže svinje da prijave veterinaru ako svinje pokazuju znakove bolesti te ako dođe do pobačaja ili uginuća. Također podsjećaju da se svinje smiju držati samo na registriranim objektima u skladu sa svim mjerama biosigurnosti i uvjetima za držanje svinja.