Mladić u Kanadi optužen za terorizam, čini se da je napao židovsku zajednicu

U Kanadi je zabilježen zabrinjavajući trend

NIAGARA FALLS, NEW YORK - NOVEMBER 22: Police stand guard as the Peace Bridge, one of four major crossings into the U.S. from Canada, is closed after a car crashed and exploded at The Rainbow Bridge on November 22, 2023 in Niagara Falls, New York. According to reports, the two occupants of the car died when their car crashed near a border checkpoint. The cause of the crash is still under investigation.   John Normile/Getty Images/AFP (Photo by John Normile / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Kanadski dužnosnici optužili su mladića u Ottawi za kaznena djela “terorizma” zbog navodnog napada na židovsku zajednicu, priopćila je policija u subotu, u jeku upozorenja o porastu antisemitizma zbog rata na Bliskom istoku.

Osumnjičenik je optužen za “omogućavanje terorističke aktivnosti priopćavanjem materijala s uputama vezanim uz eksplozivnu tvar” i “svjesnog davanja uputa, izravno ili neizravno, osobi da izvrši terorističku aktivnost protiv Židova”, rekli su dužnosnici u izjavi objavljenoj u subotu.

Gradonačelnik Ottawe Mark Sutcliffe rekao je na platformi društvenih medija X da je “posljednjih tjedana došlo do porasta antisemitizma u Ottawi”. Uhićenje se dogodilo u petak, a operacija je uključivala suradnju više kanadskih sigurnosnih agencija, navodi se u priopćenju. Policija je rekla da je mladićeva dob spriječila daljnje objavljivanje informacija o osumnjičeniku ili uroti.

Zabilježen zabrinjavajući trend

Kraljevska kanadska konjička policija priopćila je da bilježi zabrinjavajući trend nasilnog ekstremizma i “terorističke upotrebe interneta, uključujući među mladima”.

Premijer Justin Trudeau upozorio je na značajan porast antisemitizma u Kanadi nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo 1200 ljudi i naknadnog izraelskog napada na Gazu u kojem je, po lokalnom ministarstvu zdravstva, ubijeno gotovo 19 000 ljudi.

Broj antisemitskih i antimuslimanskih zločina iz mržnje u Torontu, najvećem kanadskom gradu, značajno je porastao od početka sukoba u Gazi, rekle su vlasti u studenom. Dužnosnici diljem svijeta također su upozorili na porast antisemitizma i islamofobije zbog rata.