Molitelji danas kleče po trgovima. Prvi put su u Rijeci i odmah je došlo je do fizičkog sukoba, jedna osoba je privedena

U Splitu su s krunicama kombinirali obilježja HOS-a

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Prva je subota u mjesecu što znači novo okupljanje muškaraca koji kleče na trgovima hrvatskih gradova. Iako ova inicijativa organizacije “Muževni budite” traje već mjesecima, po prvi put se klečalo u trećem najvećem gradu u Hrvatskoj

Lokalni mediji javljaju kako se ispred Katedrale svetog Vida u Rijeci pod kišobranima okupilo četrdesetak ljudi, bilo molitelja, bilo prosvjednika. Iako je sve prošlo relativno mirno, došlo je i do manjeg naguravanja između molitelja i prosvjednika, a jedna je osoba zbog tog manjeg fizičkog sukoba i privedena.

Goran Kovacic/PIXSELL

Inače, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegovi zamjenici Sandra Krpan i Gordan Palčevski poslali su priopćenje povodom najave održavanja molitvenog skupa. U njemu se potpuno ograđuju od okupljanja te navode da je taj skup perfidno nametanje nazadnih stavova pod maskom vjere.

‘Skup suprotan svemu što Rijeka jest’

“Rijeka je grad koji svoj identitet i napredak temelji na različitosti i poštivanju sloboda i prava svih nas da budemo različiti. Uvijek rado i s ponosom podržavamo aktivnosti koje različitošću obogaćuju naš grad, šire nam vidike i čine nas boljim ljudima”, navodi se u priopćenju.

Navode kako je skup suprotan svemu onome što Rijeka jest. “To je apsolutno suprotno našem svjetonazoru. Dapače, suprotno je svemu onome što Riječanke i Riječani, cijeli naš grad, njeguje i čuva iznad svega”, navodi se u priopćenju.

Goran Kovacic/PIXSELL

Molitelji su se okupili i u drugim hrvatskim gradovima, a bilo ih je i u dva najveća hrvatska grada – Zagrebu i Splitu. Neki od okupljenih u Splitu nosili su i obilježja HOS-a.

Ivana Ivanovic/PIXSELL