Monstrum Josef Fritzl, koji je zatočio i godinama silovao vlastitu kćer, sada je proglašen 'bezopasnim'

U lošem je fizičkom stanju, više se ne može kretati bez hodalice. Boluje i od teške demencije

FOTO: AFP

Slučaj Austrijanca Josefa Fritzla, koji je u podrumu svoje kuće utamničio i silovao vlastitu kćer od 1984. do 2008., šokirao je svijet. Fritzl, koji je s kćeri dobio i nekoliko djece, smatra se jednim od gorih kriminalaca u poslijeratnoj povijesti Austrije. Sada ima gotovo 90 godina, a od ožujka 2009. služi doživotnu kaznu u zatvorskom sustavu za mentalno poremećene kriminalce.

No, nakon novog razvoja događaja, piše Kleine Zeitung, postavlja se pitanje hoće li tamo ostati do kraja života. Pravosuđe je ovlastilo renomiranu forenzičku psihijatricu Heidi Kastner da pripremi izvješće o Fritzlovu stanju. Kastner je zaključila da se Fritzl više ne može klasificirati kao opasan.

U lošem je fizičkom stanju, više se ne može kretati bez hodalice. Boluje i od teške demencije, piše Kastner, “što znači da se od njega više ne može očekivati ​​plansko djelovanjem te kao rezultat toga, više ne može počiniti nikakva kaznena djela”.

Umjesto zatvora – starački dom?

Premda je Fritzlova odvjetnica Astrid Wagner “čvrsto uvjerena” da bi on sada požalio zbog svojih postupaka, Kastner se ne slaže. Za sudsku psihijatricu su njegove fantazije, kao što su pripreme za vjenčanje svoje kćeri, samo pokušaji da zataška svoje zločine.

Kleine Zeitung piše da bi se moglo teoretski dogoditi da će prijeći na odsluženje kazne van zatvora Krems-Stein, u običan zatvor. No, zbog lošeg zdravstvenog stanja, postavlja se pitanje koliko bi to bilo smisleno. Vjerojatnije je da će Fritzl ili biti odveden u zatvorsku ambulantu ili će biti prebačen u državni starački dom.

“U procesu sam ishođenja uvjetnog otpusta za njega. Ako molba bude odobrena, što pretpostavljam da će biti, htjela bih osigurati da dobije mjesto u domu za nemoćne osobe”, govori odvjetnica Wagner.