Možemo uskoro postaje dio Europske zelene stranke: 'Solarizacija Hrvatske bit će nam ključna'

Benčić je prozvala Vladu zbog zakonodavnih prepreka po pitanju solarne energije

13.08.2020., Zagreb - Konferencija za medije platforme Mozemo! ispred ulaza u Vladu ne temu prijedloga Zakona o obnovi zgrada ostecenih potresom na podrucju Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebacke zupanije. Na konferenciji su govoriti Tomislav Tomasevic i Sandra Bencic i Damir Bakic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatska preslabo iskorištava potencijal Sunčeve energije, ali platforma Možemo! planira to promijeniti, rekli su koordinatori stranke Tomislav Tomašević i Sandra Benčić na zajedničkoj konferenciji s eurozastupnicima Zelenih.

“Zagreb ima 0,7 megavata instaliranih kapaciteta solarnih panela na svim javnim zgradama (više od 1000)”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na stranačkoj konferenciji za medije o zelenoj tranziciji Hrvatske i EU-a. Cilj je povećati taj broj za 50 puta, rekao je i najavio da će se sutra staviti u pogon solarna elektrana u jankomirskoj bolnici kapaciteta od 0,3 megavata.

Iako taj cilj zvuči ambiciozno, Tomašević insistira da će to biti moguće s obzirom na dosadašnji zanemariv broj instaliranih kapaciteta, dok je koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić prozvala vladu što ne ukida zakonodavne prepreke građanima što bi im omogućilo da sami upravljaju svojom energijom i da se dokine energetsko siromaštvo.

Tek smo 26. po korištenju Sunčeve energije

“Solarizacija Hrvatske, brza dekarbonizacija sektora proizvodnje električne energije i to prioritetno kroz kućanstvo”, bit će u fokusu predizbornog programa Možemo!, rekla je Benčić.

Nizozemski eurozastupnik Bas Eickhout rekao je da mu je “teško zamislivo” da Hrvatska tako loše stoji po proizvodnji solarne energije s obzirom na broj sunčanih dana u godini.

Hrvatska je po korištenju Sunčeve energije tek na 26. mjestu u EU, ima instalirano tek oko 220 megavata (MW) fotonaponskih sustava, no zadnjih se godina to ipak kreće na bolje, upozoreno je još u svibnju na konferenciji “Sunčeva energija 2023.” u organizaciji tvrtke Energetika marketing.

Možemo uskoro u Europskoj zelenoj stranci

Stranka Možemo! predala je zahtjev za ulazak u Europsku zelenu stranku, a očekuje se da će članica postati krajem siječnja. Svoju podršku su im u Zagrebu pružili zeleni eurozastupnici. Eickhout je naglasio da zelenima trebaju “novi, snažni glasovi za energetsku tranziciju”.

Francuska eurozastupnica Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield rekla je da ulaže “velike nade i očekivanja” u novog hrvatskog partnera. “Očekujem dva eurozastupnika iz hrvatske stranke Možemo”, rekla je Delbos-Corfield.

Eickhout, supredsjedatelj europarlamentarne grupacije Greens/EFA, uvjeren je da će zelena i energetska tranzicija biti pitanje političke bitke u kampanji za europske izbore 2024. godine. “To pitanje postalo je još više političko zbog rata u Ukrajini koji nam pokazuje da je ovisnost o fosilnim gorivima iz režima poput ruskog loša, ne samo za okoliš, inflaciju, već i geopolitički”, rekao je Eickhout.