Muškarcu u Novigradu bengalka eksplodirala u ruci, dječak u Pazinu zapalio vatromet

Maloljetnik je bio s roditeljima, policija mu je oduzela drugu kutiju za vatromet

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

U nedjelju oko 18:20, 33-godišnjak je na plaži u Novigradu u Istri zapalio bengalku koja mu je eksplodirala u ruci. Muškarcu je ozlijeđena ruka i pružena mu je liječnička pomoć. Ozljede su okarakterizirane kao lakše.

Policija protiv 33-godišnjaka podnosi prekršajnu prijavu jer, kako navode, građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti upotreba petardi i redenika za osobne potrebe.

Maloljetnik zapalio vatromet

Iz istarske policije navode kako to nije bio jedini slučaj nedozvoljene upotrebe pirotehnike. Jučer oko 14:25 sati je maloljetnik kod autobusnog kolodvora u Pazinu postavio na travu kutiju za vatromet koja je, nakon što ju je zapalio, eksplodirala.

Policajci su maloljetniku koji je bio s roditeljima oduzeli drugu vatrometnu cijev, a protiv njega bit će pokrenut prekršajni postupak.

Policija upozorava građane

Iz policije upozoravaju građane da pirotehnika nije igračka niti dio blagdanskog ugođaja. Ističu da je riječ o eksplozivnim tvarima kod kojih nestručnim rukovanjem može doći do ozbiljnih i teških posljedica.

Pirotehniku ne smiju koristiti djeca, a maloljetnici stariji od 14 godina mogu koristiti samo bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.

Petarde i redenici su zabranjeni, a ostala dozvoljena pirotehnika poput raketa ili kutija za vatromet smiju koristiti samo osobe starije od 18 godina i to isključivo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Bitno je pročitati uputu

Policija podsjeća građane da se pridržavaju uputa proizvođača pirotehnike za sigurno rukovanje, izbjegavaju njeno korištenje u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana.

Upozoravaju građane da ne bacaju pirotehniku ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla, da ju ne koriste ako su pod utjecajem alkohola, u blizini kućnih ljubimaca te da ne pokušavaju aktivirati pirotehniku koja je zatajila.