Na krovu splitskog nebodera zatočili maloljetnicu, jedan je silovao. Dobili izuzetno blage kazne

Obojici je suđeno po Zakonu o sudovima za mladež

11.04.2023., Split - Malo prije 16 sati doslo je do pucnjave na splitskim Skalicama gdje je ranjena jedna osoba. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Dvojica 21-godišnjaka osuđeni su nepravomoćno u Splitu za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina. Kako javlja Dalmatinski portal, jedan od njih dobio je godinu i pol dana maloljetničkog zatvora, dok je drugi osuđen na “pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora”, odnosno, na uvjetnu kaznu.

Obojici je suđeno po Zakonu o sudovima za mladež, a osuđeni su i za kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode.

Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti sredinom svibnja 2021. godine. Djevojčicu su okrivljenici pozvali na krov nebodera, jedan joj je prijetio da će je udariti i baciti je u grmlje. Gurnuo ju je u dizalo u kojem se nalazio drugi okrivljenik.

Horor na vrhu nebodera

Nakon što su se popeli na krov, jedan od njih je zaključao vrata i tako onemogućio djevojčici da pobjegne. Zatim su joj počeli prijetiti i dirati je po intimnim dijelovima tijela. Jedan okrivljenik potom je napustio krov i zaključao vrata. Žrtva je ostala nasamo s drugim okrivljenikom koji ju je nastavio napastovati te ju je u konačnici i silovao.

Nakon sat vremena horora na krov je došao žrtvin brat i izbavio je iz zatočeništva.

Okrivljenicima su izrečene i odgojne mjere, moraju se uključiti u psihosocijalni tretman i ne smiju uznemiravati žrtvu. Sankcije u ovakvim postupcima predlaže socijalni pedagog, a svoje mišljenje daje i tužitelj.