Na zahtjev Rusije sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti. Kako možete pretpostaviti, tema nije rat u Ukrajini

Francuska je hitnu sjednicu zakazala nakon predviđenog sastanka o stanju u Gazi

The UN Security Council meets about the situation in the Middle East, including the Palestinian question, at UN headquarters in New York on December 22, 2023. The Security Council was poised on Friday to vote on a much-delayed and watered-down resolution to boost aid to Gaza after Washington signaled it was ready to back the measure. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
FOTO: AFP

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se na zahtjev Rusije u petak poslijepodne na hitnoj sjednici nakon što su SAD i Velika Britanija izvele zračne napade na jemenske hutijevce, priopćila je Francuska koja u siječnju predsjeda Vijećem.

Francusko predsjedništvo Vijećem je priopćilo da će se hitna sjednica, sazvana na zahtjev Rusije, održati nakon predviđenog sastanka o stanju u Gazi. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je sinoć rezoluciju kojom se osuđuje i zahtijeva “hitno” zaustavljanje napada jemenskih hutijevaca na brodove u Crvenom moru, priznajući pritom pravo država članica da brane brodove od tih napada.

Opskurna izjava ruskog veleposlanika

Rezolucija najoštrije osuđuje dvadesetak napada koje su hutijevci izveli na trgovačke i komercijalne brodove od sredine studenoga i zahtijeva da ta proiranska skupina odmah prekine sve napade koji ometaju globalnu trgovinu i potkopavaju prava i slobode plovidbe. Nacrt rezolucije predložili su SAD i Japan, a izglasan je s 11 glasova ‘za’ i četiri suzdržana, uključujući i Rusiju.

“Ne možemo ne biti zabrinuti zbog trenutne situacije u Crvenom moru (…) no zabrinjava nas da SAD i njegovi saveznici, kako to često biva, preferiraju jednostrano rješenje uporabom sile”, rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia.

Napadi u noći na petak

Američki i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru. Prema očevicima, mete su bili vojna baza blizu aerodroma u Saani, vojni položaj kod zračne luke u Taizu, mornarička baza u Hodeidahu i položaji Hutijevaca u pokrajini Hajjah.

Glasnogovornik NATO-a je ranije rekao da “hutijevce podržava, opskrbljuje i oprema Iran te da Teheran ima posebnu odgovornost da obuzda snage koje djelujuju u njihovo ime”. Napadi hutijevaca ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.