Nabujala voda zarobila tročlanu obitelj i vodiče u Križnoj jami. U tijeku je velika akcija spašavanja

Roniocima treba od tri do četiri sata da dođu do njih, a oni unesrećenima dostavljaju hranu i vodu

Two cavers are rowing their rubber boat along the underground river inside Krizna Jama. Krizna Jama (Cross Cave) is eight kilometers long and considered to be one of the most beautiful and best preserved caves in Europe. It is known by a chain of 50 underground lakes with emerald green water. (Photo by Michael Biach / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
FOTO: APA-PictureDesk via AFP

Pet osoba zaglavilo je u Križnoj jami, sustavu kraških špilja na jugozapadu Slovenije, javljaju tamošnji mediji. Posjetitelji su u jami zaglavili jučer poslijepodne.

Spašavanje još uvijek traje jer se unesrećeni ne mogu vratiti na površinu zbog nabujale vode. Kako javlja N1 Slovenija, grupa je u dobrom stanju, ali s njima je teško uspostaviti kontakt jer su udaljeni preko dva kilometra od ulaska u špilju. 24ur javlja da je na terenu 50 spasioca, a da je među pet zaglavljenih i tročlana obitelj. Također, svi unesrećeni su slovenski državljani.

Prema prvim informacijama, voda bi se trebala početi povlačiti već danas poslijepodne. Razina vode u špilji još uvijek je nešto viša i mogla bi porasti u sljedećih nekoliko sati.

Unesrećeni su dobrog općeg stanja

“U noćnim satima trebala bi se početi polako spuštati”, rekao je Sandi Curk, zapovjednik Regionalnog stožera Civilne zaštite za Notranjsku. Kako kaže voditelj Speleospasilačke službe (JRS) Walter Zakrajšek, ronioci su tijekom noći uspjeli doći do zarobljenih ljudi, a oni su dobrog općeg stanja.

Inače, roniocima treba od tri do četiri sata da dođu do njih, a oni unesrećenima dostavljaju hranu i vodu. Zakrajšek vjeruje da će iz jame biti spašeni u ponedjeljak navečer.

Križna jama je špiljski sustav dug 8273 metra na jugozapdu Slovenije. Po biološkoj raznolikosti, Križna špilja je četvrti najveći poznati špiljski ekosustav u svijetu.