Nadrealan pljačkaški pohod trojice Mađara u Zagrebu. Operirali po hotelima, restoranima, slastičarnici Mihaela Mikića...

Teško je uopće pobrojati koga je sve i gdje pokrala uigrana ekipa iz Mađarske

FOTO: Google / Nina Djurdjevic/PIXSELL

Trojica Mađara, Zsolt I. (48), Laszlo L.(49) i Deszo R. (56), u ožujku prošle godine izveli su niz krađa po Zagrebu. Pljačkali su, među ostalim, po hotelima, restoranima, slastičarnicama, čak i na jednom fakultetu. Između lokacija vozili su se u crnom Audiju A6 mađarskih oznaka, kojim je upravljao najstariji tip u ekipi, piše Jutarnji list. Drugu dvojicu čekao bi s nogom na papučici gasa kako bi što prije pobjegli s ukradenim plijenom.

Tako su, primjerice, 10. ožujka Zsolt i Laszlo u Petrinjskoj ulici, u hotelu Astoria, pokrali turisticu Marie del C.A., kojoj su ukrali torbu s laptopom, tabletom, novčanikom, bankovnim karticama i 20 eura. Istoga dana, operirali su i u restoranu Verona Due u Fočanskoj, gdje su Martinu K. ukrali torbu s dokumentima, karticama, novcem, dioptrijskim naočalama i ključevima auta, oštetivši ga za 500-tinjak eura.

U večernjim satima istoga dana opljačkali su i Merime M., gošću u caffe baru u hotelu The Westin. Ona je ostala bez dizajnerske torbe, dokumenata, kozmetičkih proizvoda i bankovnih kartica.

Operirali i po slastičarnici

Ekipa je kasnije otišla i do Knežije, gdje su u slastičarnici Jolie Petite, u vlasništvu bivše manekenke Ljupke Gojić i njezina supruga Mihaela, gošći Niveski Š. ukrali dizajnersku torbicu s dokumentima, novcem, Chanel naočalama, elektronskim ključem jedne banke, kao i ključevima stana i auta.

Zsolt i Laslo zatim su s plijenom teškim 1500 eura uletjeli u Audi A6, u kojem ih je čekao Dezso. Ni to im nije bilo dosta pa su otišli do Tesline i restorana Tri točkice, gdje im je za oko zapela jakna Gerharda G. Iz jakne su ukrali novčanik s logom BMW-a, u kojem je uz dokumente i kartice bilo 200 eura.

Potom su Audijem pobjegli prema Kamenitoj ulici, gdje su Pauli C.K. u restoranu Time 4 Wine ukrali torbicu s dva novčanika, iPhone 13 mini i novac.

Ušli u ured na Agronomiji

Među ostalim, 2. ožujka, trojac je harao i po Agronomskom fakultetu, točnije na Zavodu za ribarstvo. Ondje su ušli u nezaključani ured Nikice Š. te otuđili novčanik, bankovne kartice i gotovinu. Potom su se odvezli do bankomata i s ukradene kartice podignuli 700 eura, piše Jutarnji.

Istog dana su u restoranu Tajer u Zvonimirovoj Marini L. ukrali torbu s dokumentima i potom s njezine kartice skinuli 300 eura dok su im u četiri navrata isplate bile odbijene. S njezinom su kraticom obilazili i trgovine te ženu ukupno oštetili za 1150 eura.

Mađarska banda peglala je i karticu Adolfa G., kojeg su opljačkali u kafiću Leggiero na Slavonskoj. Njega su oštetili za 890 eura.

Koje su kazne dobili

Za 16 krađa i za pet računalnih prijevara Općinski kazneni sud u Zagrebu im je izrekao djelomično uvjetne kazne. Tako su Zsolt I. i Laszlo L. osuđeni na dvije godine zatvora, ali moraju iza rešetaka provesti osam mjeseci, dok je ostatak kazne uvjetan s trogodišnjim rokom kušnje.

Njihovom vozaču Deszou R. sud je odredio godinu i pol zatvora, ali on, ako presuda postane pravomoćna, mora odslužiti šest mjeseci, dok je ostatak kazne također uvjetan na tri godine. Do sada su u istražnom zatvoru proveli ukupno četiri mjeseca.

Također, moraju sve oštećene obeštetiti te platiti po 127 eura sudskih troškova svaki. Sva trojica su priznala krivnju. Za trojicu optuženih njihovi bližnji su odmah u državni proračun uplatili po 15.300 eura te će taj iznos biti proslijeđen na račune oštećenika.