Nakon što je podržao antisemitske ispade i napao borce protiv diskriminacije, Musk objavio da ide u Auschwitz

Trebao bi sletjeti danas i započeti svoje dvodnevno putovanje

FOTO: AFP

Milijarder Elon Musk stiže u Poljsku gdje će sudjelovati na panelu o antisemitizmu i posjetiti logor Auschwitz, nekoliko mjeseci nakon što je na svojoj društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, podržao antižidovske teorije zavjere i dobio niz kritika na svoj račun između ostalog i da širi antisemitizam, piše Independent.

Musk je u studeno napisao: “Rekli ste pravu istinu” ispod objave na X koja je propagirala lažnu tvrdnju da židovske zajednice zagovaraju mržnju protiv bijelaca.

Posjetio i Izrael

Bijela kuća odmah je osudila njegove komentare. Tjedna dana kasnije Musk je odletio u Izrael kako bi se iskupio, a tamo ga je izgrdio i izraelski predsjednik Isaac Herzog. Musk je rekao da je podrška antisemitskoj objavi bila pogreška, opisujući je kao “jednu od najglupljih” stvari koj ikad učinio.

Tijekom putovanja podržao je kampanju Izraela protiv Hamasa, rekavši da treba zaustaviti propagandu koja je dovela do krvavog pohoda palestinske skupine i izazvala rat u Gazi.

Uoči dana sjećanja

U Poljsku bi trebao sletjeti danas i započeti dvodnevno putovanje, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokaust 27. siječnja, kojim se obilježava sjećanje na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti.

Posjet je organizira Europsko židovsko udruženje kako bi se podigla svijest o porastu antisemitizma od kad je započela izraelska invazija na Gazu kao odmazda za napade Hamasa 7. listopada.

“Svi znaju kolika su velika prijetnja nacionalizam, populizam, rasizam, ksenofobija i mržnja prema demokraciji za ljudska prava i EU. Mislim da je to vjerojatno razlog zašto je gospodin Musk među pozvanim gostima”, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Andrzej Szejna.

‘Auschwitz je podsjetnik’

Musk je također javno kritizirao i Anti-Defamation League, još jednu organizaciju koja se bavi antisemitizmom, a njihov glasnogovornik je izjavio da bi poduzetniku dobro došao posjet.

“Auschwitz služi kao podsjetnik na to što se može dogoditi kada su društvo ili vođe opsjednuti antisemitizmom”, rekao je Todd Gutnicki iz organizacije. Na panelu će mu se pridružiti konzervativni politički komentator Ben Shapiro, koji otvoreno podržava Izrael.