Nakon što je profesor udarao učenika u zagrebačkoj školi, Bitorajac izlazi u javnost: 'Jedan je mog sina napucao u stražnjicu'

Potaknut tučnjavom profesora i učenika koja je zgranula Hrvatsku, glumac je objavio neugodno školsko iskustvo svoga sina

18.08.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Rene Bitorajac prosetao crvenim tepihom 28. Sarajevo Film Festivala. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Snimka tučnjava koja je u razredu izbila između postarijeg profesora i učenika škole, nedavno je šokirala Hrvatsku. Na taj se nemili događaj osvrnuo proslavljeni glumac Rene Bitorajac, objavivši na Facebooku neugodno iskustvo koje je njegov sin imao s jednim drugim nastavnikom.

Do incidenta je došlo prije tri mjeseca, navodi Bitorajac, kada je profesor tjelesnog u Prvoj ekonomskoj školi zatražio da glumčev sin ispljune žvakaću. “Kada ju on bespogovorno kreće ispljunuti, ovaj ga odguruje rukom u leđa, međutim, nezadovoljan valjda inercijom kojom je moj sin, pružajući blagi otpor poletio, ponižavajuće ga još udara nogom u stražnjicu i to prilično jako, ” stoji u objavi na Facebooku.

“Pred cijelim razredom, u trećem srednje, u pubertetskoj dobi kad se mladić razvija u muškarca, “profesor” u odgojno obrazovnoj ustanovi, ponižavajuće te nakon odgurivanja napucava nogom u guzicu!!! Sin, da zadrži barem malo dostojanstva nakon takvog poniženja jedino što može je zadržati žvaku, nakon čega biva prijavljen”, nastavlja Bitorajac.

Nakon prijave 40 dana tišine

Glumac piše kako je njegov sin došao kući “ljutit i krvavih očiju”, rekavši roditeljima kako mu je prvi nagon bio vratiti profesoru istom mjerom. “NE, bravo sine da nisi!”, nastavlja Bitorajac, ističući kako mu se sin i ranije žalio na istog profesora “jer ga ovaj pika rečenicama”.

Incident je prijavljen razrednici i ravnatelju, nastavlja glumac, te piše kako je bio zadovoljan prvim reakcijama nadležnih osoba. “Razrednica kaže da joj je profesor rekao da je pretjerao i da mu je žao. Ravnatelj je zgrožen, kaže da na svakoj sjednici o našem sinu čuje samo riječi hvale i mijenja profesora njihovom razredu te prijavljuje slučaj ministarstvu.”

No, nakon toga uslijedilo je 40 dana tišine, piše Bitorajac. “U međuvremenu prijavljujemo slučaj i policiji, udaranje maloljetnog djeteta trebalo bi evidentirati. Nakon toga i mi prijavljujemo slučaj Agenciji za odgoj i obrazovanje te dječjoj pravobraniteljici. Ona se javlja nakon više od 40 dana s dopisom da od škole traži izvješće i tako valjda opravdava svoje postojanje jer otada se više ni ne javlja!”, ljutito dodaje.

‘Razrednica učenicima nametala svoje mišljenje’

Kada nije došlo do reakcije sustava, Bitorajac je sam istražio dotičnog profesora. Ističe kako je u medijima pronašao tekstovi koji inkriminiraju profesorovog oca, a posredno i njega. “Od toga trenutka pale nam se lampice. Razrednica sada kaže da je profesor nakon incidenta rekao da se šalio, a ne da je pretjerao. Krivo smo čuli.

Glavna pedagogica je već i drugi dan nakon događaja čvrsto vjerovala da ga je profesor sigurno udario slučajno, ali toga se sad ni ravnatelj ne sjeća na razgovoru sa savjetnicom AZOO koja se nakon naše prijave odmah pojavila u školi ustvrdivši da škola nije ispravno prijavila događaj…”, piše dalje Bitorajac, koji nije zadovoljan ni time što je profesoru na sat poslana inspekcija. “Bok, bok, došao sam u kontrolu na tvoju nastavu kako bih se uvjerio da udaraš klince nogom u stražnjicu!” Hahaha, pa kog vi j…..?”, piše, pa nastavlja:

“Razrednica ide korak dalje te u odsustvu mog sina, za vrijeme sata matematike razgovara s razredom namećući im svoje mišljenje u smislu da je sve otišlo predaleko i da, je l’ tako djeco, nije trebalo slučaj prijavljivati na toliko strana, jer sada vi, ja i jadni vaši roditelji morate davati izjave, pokušavajući i njegove prijatelje okrenuti protiv njega. Pedagoški i odgojno, nema što.”

‘Što da mu je vratio?

Bitorajac je ogorčen time što profesor nije snosio posljedice ni nakon tri mjeseca od incidenta. Posebno mu smeta što njegov sin profesora i dalje susreće na hodniku, pri čemu osjeća neugodu, strah i poniženje.

“Moje pitanje glasi: Što bi se dogodilo da je moj sin odgurnuo profesora tjelesnog i udario ga nogom u stražnjicu? Što bi se dogodilo? Pa taman i da je onako, iz zafrkancije!? Što bi se dogodilo da mu je vratio, za čim je onako ponižen mahinalno imao i potrebu. Kaj da ja danas kažem svom sinu? Sad kužim. DA sine, trebao si mu vratiti!”, nastavlja glumac.

“Netko drugi bude, a onda ćemo se jako čuditi, ne daj vragu i nekom hrvatskom Kosti! Koju ste nam poruku poslali!? Ja sam ju pročitao kao, “ako ti ne paše da ti sina netko od profesora udara nogom u guzicu, preseli si ga u privatnu školu”. Ok. Jedan nula za vas! Selimo se!!!”, dodaje, i zaključuje:

“Jedan moji lik bi rekao: Fakat sam pretolerantan! Ipak se nadam da je barem nekom malo neugodno. Daj zaštitite one vrijedne i dobre profesore od ovih idiota koji drugima kvare ugled, zaštitite profesore od neodgojenih učenika delinkvenata, ali brate, zaštitite više i učenike od pokvarenih, nadrkanih pa i ovih iskompleksiranih profesora.”

Potaknut ovim događajem koji možda i nema puno dodirnih točaka s mojim, podijelio bih s onima koje zanima i kojima se da…

Posted by Rene Bitorajac on Thursday, December 21, 2023