Nasljednik Roberta Hranja: poznato tko bi trebao biti novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Hranju mandat istječe krajem veljače te odlazi u mirovinu

31.07.2023., Knin - Konferencija za medije na kojoj je predstavljen program proslave Vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu. Na konferenciji su sudjelovali Darko Nekic, Ivan Jusic, Tihomir Kundid, Miljenko Radnic i Marijo Cacic. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH trebao bi biti general-bojnik Tihomir Kundid, neslužbeno doznaje Večernji list.

Na toj funkciji zamijenit će admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe krajem veljače te odlazi u mirovinu. Imenovanje bi se trebalo dogoditi u idućem tjednu.

Kako stoji na stranicama MORH-a, general-bojnik Tihomir Kundid rođen je 2. veljače 1969. godine u Varaždinu. Završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi je završio “Canadian Forces Language School”.

Niz odlikovanja

U obranu Republike Hrvatske uključio se u prosincu 1990. godine te je 1991. godine postao pripadnik Specijalne policije MUP RH. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade – GROMOVI od 15. svibnja 1991. do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz zapovjednih dužnosti. Bio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade od 2008. do 2016. godine, a potom je imenovan zapovjednikom Mehanizirane brigade 1. srpnja 2016. koju je obnašao do 15. ožujka 2020. godine.

Dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske obnašao je od 16. ožujka 2020. godine do listopada 2023. godine. Od 1. studenog 2023. godine preuzima dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Za svoj dosadašnji rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan, a za izniman doprinos odlikovan je brojnim odlikovanjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Josipa Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 5 godina, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 15 godina, Medaljom za iznimni pothvat, Medaljom Bljesak, Medaljom Oluja, Zlatnom medaljom Hrvatske vojske i Medaljom za pomoć institucijama civilne vlasti.