Navaljni se žali na užasne uvjete u gulagu. Svakog jutra maltretiraju ih istom groznom domoljubnom pjesmom

Čelnik oporbe kaže da su on i drugi prisiljeni slušati pjesmu svaki dan u pet ujutro

Pritvoreni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni ponovno se javio iz zatvora, žaleći se na strašne uvjete. Nakon što je ranije tvrdio da je otrovan, napadnut i ostavljen bez medicinske skrbi, Navaljni se suočio s novom vrstom problema – njega, kao i druge zatvorenike, prisiljava se na slušanje domoljubnog hita proputinovskog pop pjevača.

Navaljni kaže da se maltretiranje domoljubnim lakim notama događa svakog jutra točno u pet sati. Prvo im se pušta ruska himna, a potom “Ja sam Rus”, domoljubni hit koji izvodi proputinovski pjevač imena Šaman”.

Na pozornici simulirao eksploziju nuklearne bombe

Šaman, čije je pravo ime Jaroslav Dronov, zajahao je val patriotizma potaknutog ratom, i tako postao jedan od glavnih likova na državnoj televiziji. Pjevač je i jedna od slavnih osoba koje su službeno predložile Vladimiru Putinu da se ponovno kandidira za predsjednika u ožujku.

Njegova prepoznatljiva pjesma, koju ponekad izvodi odjeven u crnu kožnu odjeću s trakom na ruci u bojama ruske zastave – “Ja sam Rus” – govori o tome kako se Ruse ne može “slomiti”, te da će “ići do kraja” u čast krvi svojih očeva.

Pjevač je izazvao priličnu kontroverzu kada je u studenom prošle godine simulirao aktiviranje nuklearne bombe na koncertu koji je prenosila državna televizija. Šaman je tada udario veliki crveni gumb u lažnom nuklearnom kovčegu prije nego što je oko njega buknuo vatromet.

Prvo himna, onda Šaman

Navaljnijevi suradnici prenijeli su informacije o njegovoj jutarnjoj rutini na Twitter. “Pjevač Šaman postao je poznat kad sam već bio u zatvoru, pa ga prije nisam mogao vidjeti niti slušati njegovu glazbu. Ali znao sam da je postao Putinov glavni pjevač. I da mu je glavna pjesma bila ‘Ja sam Rus’. Naravno da sam bio znatiželjan čuti što pjeva, ali to nisam mogao slušati u zatvoru. Onda su me prebacili u zatvor Yamal. Ovdje svaki dan u 5 sati ujutro čujemo naredbu: ‘Ustani!’, nakon koje slijedi ruska himna, a odmah nakon toga svira druga najvažnija pjesma u zemlji, Šamanov ‘Ja sam Rus'”, piše Navaljni.

Navaljni piše kako je ironično da je državni propagandni stroj jednom isticao činjenicu da je on marširao s ruskim nacionalistim, a sada, godinama kasnije, puštaju mu ultranacionalističku pop pjesmu u obrazovne svrhe, dok on obavlja svoje jutarnje zatvorsko vježbanje. “Iskreno govoreći, još uvijek nisam siguran da dobro razumijem razliku između post-ironije i meta-ironije. Ali ako to nije to, što je?”, našalio se Navalni.

Navaljni se prije više od deset godina proslavio ismijavanjem elita i kritiziranjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojeg je optužio za proširenu, tešku korupciju. Sada je strpan u zatvor koji se nalazi oko 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga. Guardian piše da je Navaljni osuđen na zatvor do svoje 74. godine zbog optužbi za koje tvrdi da su izmišljene kako bi ga držali podalje od politike.