Nekadašnji HDZ-ov moćnik Ivić Pašalić traži Plenkovićevu pomoć, skratio bi radni tjedan u papirnoj industriji a da plaće ostanu iste

Zbog pada potražnje, traži potporu

12.07.2021.., Zagreb - Rezultati analize drvne industrije. Voditelj Odbora za EU fondove i politike pri Udruzenju drvno-preradjivacke industrije HGK Ivic Pasalic   Photo: Josip Regovic/PIXSELL
FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Predstavnici poslodavaca i sindikata u drvnoj i papirnoj industriji postigli su sporazum o kolektivnom ugovoru, koji će biti potpisan 11. prosinca, a primjenjivat će se od 1. travnja iduće godine, istaknuto je u utorak na predstavljanju kolektivnog ugovora u osječkom uredu HUP-a.

Predsjednik HUP-ove Udruge za drvnu i papirnu industriju Ivić Pašalić izjavio je kako se sa sindikatima intenzivno pregovara od veljače, a ovo je ozbiljan iskorak u socijalnom dijalogu. “Postigli smo visoku razinu suglasnosti oko svih elemenata kolektivnog ugovora, a ovo je iskorak koji znači novu paradigmu u odnosima poslodavaca i sindikata”, ocijenio je Pašalić.

Traže pomoć od Vlade

Najavio je kako će gotovo sigurno doći do proširenja kolektivnog ugovora, koji će biti primijenjen na sve tvrtke u branši, neovisno jesu li članice HUP-a. Pašalić ističe kako je drvna industrija ušla u razdoblje ozbiljne krize, koja svoje ishodište ima u poremećajima na europskim tržištima, što se odražava na poslovanje domaćih tvrtki, koje više od polovice svojih prihoda ostvaruju iz izvoza.

Napominje kako je na dominantnim izvoznim tržištima, kao što su Njemačka, Austrija i Italija, došlo do ozbiljnog pada potražnje, a time i pada prihoda u velikom broju domaćih tvrtki, zbog čega od Vlade traže mjere potpore tom sektoru. Najvažnija mjera je potpora za skraćenje radnog tjedna s pet na četiri dana, ali uz zadržavanje iste razine plaća, kako ne bi bili prisiljeni otpuštati ljude.

Zbog manje prodaje i smanjenih prihoda tražimo potporu za povećanje likvidnosti preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), kazao je Pašalić ocijenivši kako će trošak za proračun biti daleko manji nego posljedice ako poslodavci budu prisiljeni otpuštati radnike.

Zadnji ugovor iz 2008.

Tajnik Samostalnog sindikata Hrvatske Darko Ižaković rekao je da su s poslodavcima ugovorili pitanja poput radnog vremena, odmora i dopusta, dogovorili način izračuna plaća i sedam tarifnih razreda te da minimalna plaća bude osnovica za izračun plaća.

Podsjeća kako je posljednji kolektivni ugovor bio potpisan 2008. godine, a bio je proširen na cijelu djelatnost, ali su izmjenama Zakona o radu 2014. godine “na mala vrata” ukinuti granski kolektivni ugovori, pa tako i njihov.

Nakon toga HUP je otkazao kolektivni ugovor za svoje članice, i od tada sve do danas smo bili u pokušajima pregovora, pa smo zadovoljni što smo postigli sporazum o kolektivnom ugovoru, kaže Ižaković.