Nesreća u Puli. Maloljetnik električnim romobilom u pješačkoj zoni naletio na 58-godišnjaka i teško ga ozlijedio

Pješak je prebačen u pulsku bolnicu i zadržan na liječenju

15.09.2022., Pula - 
Pulski elektricni romobili dobili su mjesta (ucrtani zeleni pravokutnik) za parkiranje. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Pulska policija izvijestila je da je jučer u centru grada došlo do prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđen 58-godišnji pješak. Nesreća se dogodila kad je pješaka oborio maloljetni vozač električnog romobila, koji usto nije koristio zaštitnu kacigu.

Maloljetnik je romobil vozio kolnikom ulice Giardini, a dolaskom na raskrižje te ulice s Laginjinom i Trgom Portarata, prešao je s nogostupa na pješačku zonu Flanatičke ulice te naletio na pješaka koji je pao i tom prilikom zadobio teške tjelesne ozljede. Prebačen je u pulsku bolnicu i zadržan na liječenju.

Upozorenje policije

Protiv maloljetnog vozača romobila ponesena je kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Policija je podsjetila da je vožnja električnim romobilom zabranjena za osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

“Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Vozač mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu”, napomenuli su iz policije.

Isto tako, naglasili su, vozači električnih romobila dužni su kretati se biciklističkom stazom, a u slučajevima da nema biciklističke staze, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.