Nešto se čudno događa oko Navaljnog. Odvjetnike danima ne puštaju da ga vide, prijatelji strahuju od najgoreg

Odvjetnici su pokušali u nekoliko navrata doći do Navaljnog, obaviješteni su da ga nema

FOTO: AFP

Odvjetnici Alekseja Navaljnog, zatočenog ruskog oporbenog čelnika, tri dana zaredom pokušali su doći do svojeg branjenika. Satima su čekali na dozvolu da ga vide, samo da bi im zahtjevi za susretom s klijentom bili odbijeni. Političaru i velikom kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina nisu dostavljena pisma njegovih odvjetnika, a on se nije pojavio na zakazanom ročištu na kojem je trebao sudjelovati preko videolinka.

Četiri mjeseca prije ruskih predsjedničkih izbora, prijatelji Navaljnog objavili su na društvenim mrežama da ga njegovi odvjetnici nisu vidjeli tjedan dana. Navaljni služi višegodišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i trebao se u ponedjeljak uključiti u ročište, no to se nije dogodilo, napisala je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš.

“Odvjetnici su pokušali i danas, kao i u petak, doći do Navaljnog u dvije zatvorske jedinice, no obaviješteni su da ga tamo nema. Još uvijek ne znamo gdje je Aleksej”, napisala je na platformi X i dodala da se šesti dan zaredom ne zna što se događa s njim.

Tužitelji podigli nove optužnice

Nekoliko dana prije nestanka ruski tužitelji podigli su nove optužnice protiv Navaljnog. On ih je opisao kao “novi kazneni postupak koji se diže svaka tri mjeseca”. “Čak ni ne znam da te najnovije vijesti opišem kao tužne, smiješne ili apsurdne”, dodao je.

Maria Pevčik, predsjednica njegove Zaklade za borbu protiv korupcije smatra da je život Navaljnog ozbiljno ugrožen. “Saznali smo da je prošli tjedan imao ozbiljan zdravstveni problem. Život mu je u velikoj opasnosti. Trenutno je u potpunoj izolaciji”, rekla je.

“Činjenica da ga ne možemo pronaći posebno je zabrinjavajuća jer mu je prošli tjedan pozlilo u ćeliji, zavrtjelo mu se i pao je na tlo”, izjavila je Jarmiš i dodala da je Navaljni završio na infuziji, piše Independent. “Ne znamo o čemu se radi, ali s obzirom na to da ne dobiva hranu i da ga drže u ćeliji bez ventilacije, a vrijeme za šetnju mu je svedeno na minimum, čini se kao da se onesvijestio od gladi”, navodi.

Brojni volonteri u timu protiv Putina

Stotine volontera u timu Navaljnog pod vodstvom glavnog stratega Leonida Volkova nada se da će omesti Putina u dobivanju još jednog predsjedničkog mandata na izborima u proljeće sljedeće godine.

Naziv projekta je “Navaljnijev predizborni stroj”, a plan im je stupiti u kontakt sa što više Rusa kako bi ih uvjerili da se okrenu protiv Putina i rata koji vodi protiv Ukrajine. Postavljeni su i brojni jumbo plakati na kojima piše “Rusija” i “Sretna Nova godina”, a uz koje su poveznice u QR kodovi na web stranice pod nazivom “Rusija bez Putina”.