Nestvarne snimke iz Amerike: mahnita rulja pljačka sve pred sobom, policija ih lovi, veliki lanci masovno zatvaraju trgovine

Sjedinjenim Državama je zavladao val masovnih pljački, krade se od alkohola do mobitela

Društvenim mrežama šire se snimke nasilnih masovnih pljački trgovina u SAD-u i sukoba pljačkaša s policijom. Radnici u dućanima su isprebijani, neki čak i ubijeni, pa su mnoge trgovine zaposlile dodatne zaštitare. Organizirane bande više su puta na nadzornim kamerama uhvaćene kako jurišaju trgovinama, grabeći pregršt robe s polica prije nego što pobjegnu, piše The Times.

Zbog neviđenih razina kriminala, trgovine u Americi samo su prošle godine izgubile oko 112 milijardi dolara. The Times piše kako se pljačkaši organiziraju preko društvenih mreža. Jedna od njih je Dayjia Blackwell, koja se na Instagramu i TikToku naziva Meatball (u prijevodu mesna okruglica).

Ona je uhićena nakon što je uživo prenosila rulju kako u Philadelphiji pljačkaju više trgovina, među kojima i Apple, prije nego što je i sama otišla do trgovine alkoholnim pićima pa se pohvalila da je zgrabila bocu Hennessyja. “Recite policiji da će me ili zatvoriti večeras ili će gorjeti”, poručila je svojim 650,000 pratitelja.

Trgovine zbog pljački počele zatvarati

Zbog vala pljački neke trgovine počele su se zatvarati. Target, jedan od najvećih američkih trgovaca na malo, objavio je da zatvara trgovine u većim gradovima uključujući New York, Seattle, San Francisco i Portland.

“Ne možemo nastaviti s radom na ovim lokacijama jer krađe i organizirani maloprodajni kriminal ugrožavaju sigurnost našeg tima i kupaca te pridonose neodrživom poslovanju”, poručili su iz Targeta.

Prema istraživanju Nacionalne maloprodajne federacije (NRF), koje je ispitala 177 predstavnika maloprodajnih lanaca, koji predstavljaju više od 97.000 trgovina diljem SAD-a, lopovi postaju sve nasilniji. Gotovo devet od deset trgovaca reklo je da su kradljivci u trgovinama bili “nešto više ili puno agresivniji i nasilniji u usporedbi s prošlom godinom”.

U Los Angelesu ih je najviše

Tvrtke koje posebno prate broj nasilnih krađa u trgovinama izvijestile su o porastu od prosječno 35 posto. Stoga su neki od njih pojačali sigurnost, smanjili radno vrijeme ili zatvorili trgovine, kažu iz NRF-a.

Los Angeles je prošle godine bio najviše pogođen organiziranim maloprodajnim kriminalom u zemlji, prema podacima NRF-a, a slijede ga San Francisco i Oakland, također u Kaliforniji.

Međutim, neki smatraju da su strahovi od nacionalnog vala kriminala prenapuhani. U siječnju je James Kehoe, koji je u to vrijeme bio glavni financijski direktor trgovačkog giganta Walmarta, rekao da su prošle godine “možda previše plakali” oko krađa u trgovinama, dodajući da je tvrtka vjerojatno potrošila i previše na sigurnosne mjere.