Nestvarno. Policajac iz Splita čitavo desetljeće na hrvatskim sudovima traži naknadu za prekovremene sate

Ustavni sud zaključio je da mu je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku

19.06.2022., Zagreb - Zaprimljena je nova dojava o bombi u trgovackom centru Avenue Mall. Posjetitelji su evakuirani, a pregled centra obavlja policija. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
FOTO: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

N1 donosi priču o još jednom slučaju sporosti hrvatskog pravosuđa. Naime, splitski policajac više od 10 godina sudskim putem pokušava doći do svojih neplaćenih prekovremenih sati koje je odradio još 2010. Državu je zbog dugova tužio 2013. godina. Postupak do danas nije dobio epilog.

Ustavni sud RH dao je sada Općinskom sudu u Splitu rok od šest mjeseci da donese presudu. Policajcu, koji radi u pomorskoj policiji je, pak, dosudio naknadu od 1500 eura zbog povrijeđenog prava na suđenje u razumnom roku, piše Ana Raić.

Nakon što je slučaj prošao sve sudske instance, i nakon sedam održanih ročišta, Općinski sud u Splitu donio je u kolovozu 2014. presudu u policajčevu korist. Sud je utvrdio da je policajac, koji radi u pomorskoj policiji, od veljače do prosinca 2010. u redovnom i prekovremenom radu na terenu bio angažiran 24 sata dnevno. Odlučeno je da mu pripada pravo na naknadu za prekovremeni rad.

Računanje prekovremenih sati

Međutim, država se na to žalila. Presudom u rujnu 2014. Županijski sud u Splitu odbija žalbu i potvrđuje presudu u korist policajca. No, uslijedio je obrat. Republika Hrvatska tražila je reviziju od Vrhovnog suda RH koji ukida presude nižih sudova i sve vraća na početak, na ponovno suđenje.

Prema stajalištu Vrhovnog suda, nižestupanjski sudovi su pogriješili jer nisu utvrdili koliko je točno sati prekovremeno radio ovaj policajac. Niži sudovi nisu utvrdili stvarno odrađene prekovremene sata za koje je policajac morao biti plaćen. To je moralo biti utvrđeno u ponovljenom postupku.

Zbog sporosti podnio ustavnu tužbu

Novo suđenje krenulo je početkom 2017. godine. Ispitano je nekoliko svjedoka koje je predložio policajac, ali zatim je sve bilo prekinuto jer je zaključeno da Županijski sud u Splitu mora zauzeti stav u svim ovakvim slučajevima, kakvih je na tom sudu bilo više.

Prema podacima iz ePredmeta tek prije nekoliko dana doneseno je rješenje o nastavku procesa. U međuvremenu, policajac je zbog sporosti suđenja podnio ustavnu tužbu. Ustavni sud zaključio je da je gotovo 11 godina sudovanja doista neopravdano, iako slučaj nije jednostavan, piše N1.

“Ustavni sud ocjenjuje da je trajanjem radnog spora u navedenom mjerodavnom razdoblju podnositelju ustavne tužbe povrijeđeno pravo da sud u razumnom roku odluči o njegovim pravima i obvezama što je zajamčeno Ustavom”, navedeno je u presudi Ustavnog suda.