Netko je u Rusiju, preko EU-a, pokušao prošvercati hrpu bombi ručne izrade. Bile su skrivene u vjerskim ikonama

Osoba koja je prevozila eksploziv kaže da joj je odredište bila Moskva

FOTO: FSB

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) je u suradnji s carinicima zaustavila uvoz 27 bombi ručne izrade, skrivenih u pravoslavnim ikonama i crkvenom posuđu. Tvrde kako je teret iz Ukrajine, preko Europske unije, putovao u Rusiju. Pošiljka kamufliranog eksploziva je, prenosi RIA Novosti, pronađena na kontrolnoj točki Ubilinka u Pskovskoj oblasti, koja graniči s Latvijom.

“Ukupno je iz tereta, koji je putovao kroz Ukrajinu, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Litvu i Latviju do Rusije, izvučeno 27 improviziranih eksplozivnih naprava kamufliranih u ikone. Eksploziv je odmah bio spreman za uporabu, a sadržavao je ukupno 70 kilograma industrijski proizvedenog plastičnog eksploziva velike snage. Pronađen je i 91 detonator, kao i dijelovi za protutenkovski bacač RPG-7”, navodi FSB.

Jedan i pol puta jači od TNT-a

FSB je priveo osobu koja je prevozila eksploziv, koji je priznao da je kamuflirani teret prevozio u Moskvu. Istražni odjel FSB-a za Pskovsku regiju istražuje slučaj, a sumnjaju da je riječ o organiziranoj akciji s više sudionika, a ne o izoliranom slučaju s jednim počiniteljem. FSB dodaje da će svi sudionici, uključujući državljane drugih država, biti stavljeni na tjeralicu i procesuirani prema ruskom zakonu.

Načelnik ruskog Ministarstva unutarnjih poslova za Pskovsku regiju, Dimitrij Belocerkovski, kaže da je plastični eksploziv skriven u vjerskim ikonama heksonit, odnosno RDX, koji je jedan i pol puta jači od TNT-a. “Masa zaplijenjenog RDX-a dovoljna je za rušenje peterokatnice”, dodao je Belocerkovski.

Prema njegovim riječima, u ikonama su pronađeni detonatori industrijske proizvodnje, koje su specijalne jedinice oružanih snaga koristile za druge sabotaže.