Netko je u trgovini prišao radikalnom desničaru iz AfD-a i udario ga šakom, a zatim hladno nastavio s tjednom kupovinom

Početkom svibnja napadnut je i pretučen SPD-ov zastupnik Matthias Ecke

01 October 2019, Saxony, Dresden: Mario Kumpf (AfD) stands in front of a photo wall on the occasion of the constituent session of the Saxon state parliament. Photo: Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Sebastian Kahnert/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Krajnje desni njemački političar je udaren u lice dok je bio u trgovini, što predstavlja najnoviji u nizu napada na zastupnike svih stranaka, piše u četvrtak njemačka agencija dpa.

Mario Kumpf, član stranke Alternativa za Njemačku (AfD), napadnut je u trgovini u istočnom gradu Ebersbach-Neugersdorf u srijedu poslijepodne. Napadač je nastavio s kupovinom nakon što je udario Kumpfa, piše u policijskom priopćenju.

Kumpf je nazvao policiju nakon napada. Policijski službenici su uhitili osumnjičenog 53-godišnjeg napadača i protiv njega podnijeli kaznenu prijavu.

Napadi na političare

Kumpf je zastupnik u parlamentu savezne pokrajine Saska-Anhalt od 2019. Zbog niza napada na političare i djelatnike predizbornih kampanja, u Njemačkoj je došlo do rasprave o stanju njene demokracije. Kancelar Olaf Scholz je osudio napade kao “nečuvene i kukavičke”.

Franziska Giffey, istaknuta senatorica za gospodarstvo Berlina i bivša gradonačelnica, koja pripada Scholzovoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD) lijevog centra, napadnuta je u knjižnici u njemačkom glavnom gradu ranije ovog mjeseca.

Matthias Ecke, SPD-ov zastupnik u Bundestagu, pretučen je i hospitaliziran u Dresdenu početkom svibnja. Nekoliko dana nakon toga, Yvonne Mosler, političarka Zelenih, bila je vrijeđana, prijetilo joj se i bila je popljuvana dok je postavljala predizborne plakate u Dresdenu.