Netra je iz Nepala stigao u Rijeku, sada za život zarađuje vozeći autobus: 'Oduvijek sam želio doći u Europu'

Posljednjih godina broj izdanih radnih dozvola za strance porastao je više od pet puta

FOTO: Screenshot HRT

Zbog nedostatka radne snage poslodavci u Hrvatskoj sve više zapošljavaju strane radnike, kako iz susjednih, tako i iz dalekih zemalja. Među njima je 41-godišnji Netra Bogati, otac dvoje malodobne djece koji je iz Nepala ovog ljeta stigao u Rijeku. Tamo je vozač jednog od vodećih autobusnih prijevoznika u Hrvatskoj.

“Mnogo mladih ljudi napušta našu zemlju u potrazi za boljim poslom. Oduvijek sam želio doći u Europu. Preko agencije u Nepalu saznao sam da ovaj prijevoznik traži vozače, pa sam odlučio doći u Hrvatsku. Volim ovaj posao i zasad sam zadovoljan”, rekao je za HRT.

“Nedostatak je velik i pokušavamo na sve načine nadomjestiti radnu snagu”, kaže Dean Ilijić, rukovoditelj PJ Arriva za PGŽ. “Sada imamo desetak posto strane radne snage. Imamo tu radnika iz BiH, Srbije, Nepala, Filipina”, dodaje.

Većina radnika s nižom i srednjom stručnom spremom

Posljednjih godina broj izdanih radnih dozvola za strance porastao je više od pet puta, kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. “Ukupno je izdano 147 tisuća radnih dozvola na razini cijele Hrvatske do 31. listopada ove godine. Najveći broj radnih dozvola, skoro 40 posto, izdano je industriji i graditeljstvu, nakon toga slijedi ugostiteljstvo i turizam te proizvodne industrije, promet, veze i trgovina”, rekla je Maša Smokrović, predsjednica regionalnog ureda HUP-a, Rijeka.

Većina dozvola odnosi se na radnike s nižom i srednjom stručnom spremom. Za visokoobrazovanu radnu snagu i regulirane profesije poput zdravstvenih postupak je složeniji, posebno za osobe iz trećih zemalja. “Postupak priznavanja njihove kvalifikacije u EU je dugotrajan i neizvjestan jer oni prolaze postupak licenciranja”, objašnjava Smokrović.

U HUP-u procjenjuju da će iduće godine nedostajati oko 200 tisuća radnika. Očekuje se da će uz angažman studenata rasti i broj zaposlenih umirovljenika te stranih radnika.