Neviđeni kaos u albanskom parlamentu. Zastupnik bacio dimne bombe, njegovi kolege zabarikadirali govornicu

Zastupnici stranke bivšeg premijera odlučili su opstruirati sjednicu

FOTO: Voice of Europe/X

Zastupnik albanske Demokratske stranke (DP) Saimir Korreshi aktivirao je jučer nekoliko dimnih bombi u parlamentu, zbog čega je nastao priličan kaos. Dvorana se punila dimom, a predsjedavajuća Lindita Nikolla pozvala je na izbacivanje Korreshija iz prostorije, te zatražila intervenciju čuvara kako bi se ponovno uspostavio red. Prije nego što je Korreshi aktivirao dimne bombe, dio zastupnika oporbe svojim je stolicama napravio barikadu ispred govornice.

Čelnik Demokratske stranke Sali Berisha izjavio je kako ne može utjecati na zastupnike svoje stranke. “Oporba je odlučna da ne dopusti normalan parlamentarni život dok se ne ispune njezini zahtjevi: osnivanje istražnih povjerenstava, uključivanje u povjerenstvo za izbornu reformu, odustajanje većine od uplitanja u unutarnja zbivanja oporbe”, kaže Berisha.

Korreshi je imao pomagače

Ministar unutarnjih poslova Taulant Balla pokušao se obratiti zastupnicima DP-a dok se dvorana ispunjavala dimom. Poručio im je da se “odupru pokušajima pojedinaca da ih zloupotrijebe za ostvarivanje vlastitih interesa”, čime je mislio na bivšeg premijera Berishu.

“Donošenje zakona je primarna dužnost zastupnika. Ovo pokazuje da ovaj posao niste shvatili ozbiljno jer pogoršava odnos s ljudima. Moj apel većini desničarskih zastupnika je: molim vas, nemojte da vas iskorištavaju za nečije osobne interese” rekao je Bala.

No, kako je Korreshi unio dimne bombe u parlament? Prema prvim informacijama, čini se kako je imao pomagače – dvije kolegice iz stranke. Njih troje bi se sada mogli suočiti s disciplinskim mjerama, među kojima bi mogla biti i privremena zabrana dolaska na sjednice.