Nevjerica na Otoku: Smijenjena ozloglašena 'Suella de Vil', u vladu imenovan bivši premijer David Cameron

Premijer Sunak radi veliko preslagivanje Vlade

(FILES) Outgoing British prime minister David Cameron speaks outside 10 Downing Street in central London on July 13, 2016 before going to Buckingham Palace to tender his resignation. Former UK premier David Cameron made a surprise return to frontline politics on November 13, 2023 after British leader Rishi Sunak appointed him foreign secretary in a government reshuffle. Cameron, who was Britain's leader from 2010 to 2016 before quitting after losing the Brexit referendum, replaces James Cleverly -- who was appointed interior minister -- in an unexpected move. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

David Cameron imenovan je za ministra vanjskih poslova u vladi britanskog premijera Rishija Sunaka. Cameron je, podsjetimo, nekada bio na čelu britanske vlade, a danas je viđen kako ulazi u službenu rezidenciju premijera u Downing Streetu nedugo nakon što je počelo preslagivanje Vlade.

Nedugo nakon toga Downing Street je objavio da je Cameron postao šefom britanske diplomacije. Zadnja njegova funkcija, na mjestu parlamentarnog zastupnika, bila je 2016. godine. Kako javlja Sky, u britanskom sustavu, teoretski, ministar u vladi ne mora biti član Parlamenta. Ali, praksa je da se ljude koje se imenuje za ministre postavi u Dom Lordova kako bi ih se lakše moglo pozvati na odgovornost.

Mjesto u Domu Lordova će zauzeti i Cameron, javlja Guardian. Dom Lordova je gornji dom britanskog Parlamenta u koji se ljude ne bira općim izborima. Cameron će u Dom Lordova biti imenovan kao neovisni član, od strane kralja, nakon što to predloži premijer Sunak.

Cleverly prelazi u drugo ministarstvo

Ministar vanjskih poslova dosad je bio James Cleverly. On sada postaje ministrom unutarnjih poslova te će na tom mjestu zamijeniti donedavnu ministricu Suellu Braverman zbog koje je Sunak i krenuo u preslagivanje vlade.

Ona je, naime, za britanski The Times napisala tekst u kojemu je optužila policiju da ima dvostruka mjerila u tretiranju prosvjeda ljevičarskih skupina u odnosu na desničarske skupine i nacionalističke aktiviste. To je, rekli su oporbeni laburisti, rasplamsalo napetosti na propalestinskim prosvjedima u subotu. Kasnije je potvrđeno da je Braverman, koja je dobila nadimak Suella De Vil, ignorirala savjet iz Downing Streeta da izmijeni sporni tekst.

Ovo je drugi put da Braverman gubi posao ministrice. U Vladi Liz Tuss je sama dala ostavku jer je prekršila ministarski kodeks. Nakon što ju je Sunak razriješio poručila je tek da joj je najveće zadovoljstvo u životu bilo obnašati dužnost ministrice unutarnjih poslova te da će više o cijeloj situaciji izjasniti kasnije.

Cameron:’Vjerujem u javnu službu’

Nedugo nakon imenovanja na X-u se oglasio David Cameron. Kazao je da je s radošću prihvatio poziv da bude ministrom i to u vremenu niza međunarodnih izazova. Kazao je da je važno da Velika Britanija bude uz svoje saveznike, ojača partnerske odnose i pobrine se za to da ju se čuje.

Naveo je da godinama nije na prvim crtama politike, ali se nada da će njegovo iskustvo kako lidera Konzervativaca, tako i kao premijera, pomoći da se izbori sa svim današnjim izazovima. Kazao je da se možda nije slagao s nekim odlukama Sunaka, pa napomenuo da mu je svejedno jasno kako se radi o jakom i sposobnom premijeru kojemu želi pomoći.

“Vjerujem u javnu službu. To me motiviralo da se uključim u politiku 1980-ih da radim u Vladi 1990-ih da postanem članom parlamenta 2000-ih i da se istaknem kao lider stranke i premijer“, kazao je. Pohvalio je Cleverlyja za njegov dosadašnji rad pa poručio da mu je čast služiti zemlji.

Došlo i do drugih promjena

Osim Braverman, iz Vlade je izašao ministar školstva, Nick Gibb koji je poručio da se neće kandidirati na sljedećim izborima. Ipak, dodao je da i dalje podupire premijera i njegovo vodstvo.

Ministar zdravstva Neil O’Brien također je poručio da odstupa s mjesta ministra. Upravo je on trebao biti ključni čovjek za provedbu zabrane pušenja i vapeanja među mlađim generacijama.