Nevjerojatna priča mladog Britanca pronađenog 6 godina nakon nestanka: 'Lagao sam policiji da zaštitim mamu i djeda'

Alex Batty (17) otkrio je da je lagao o detaljima svog bijega

Britanski tinejdžer otkrio je da je lagao o detaljima svog bijega od “hipijevskog” života u Pirenejima kako bi zaštitio majku i djeda od policije. U intervjuu za britanski tabloid The Sun rekao je da je izmislio priču o detaljima tog putovanja.

Alex Batty (17) koji je tehnički nestao 2017. godine, nalazi se u Toulouseu. Prije nekoliko dana uočio ga je vozač kamiona, kako po kiši hoda u djelu zemlje podno Pirineja. Vozaču je rekao da hoda već četiri dana i da se nadao pronaći veći grad u kojem je britansko veleposlanstvo, koje bi mu pomoglo u povratku kući.

Pobjegao je iz doma u podnožju Pireneja. Rekao je da su ga nedoumice oko nomadskog načina života njegove majke i djeda počele mučiti kada je imao “14 ili 15 godina”, a želja za studijem potaknula je njegovu odluku da napusti neortodoksnu obitelj.

Lagao kako bi zaštitio obitelj

Sad se vratio svojoj baki u britanskom Oldhamu, koja ga nije vidjela od 2017. Alex je za Sun opširno izložio motive bijega. “Lagao sam kako bih zaštitio svoju mamu i djeda, ali shvaćam da će oni vjerojatno biti uhvaćeni”, rekao je.

Kaže kako se nije izgubio i da je znao točno kamo ide. Tvrdi da je pješačio dva dana. Prvo prema gradiću Quillanu gdje se pravio da ne zna kuda treba ići, a zatim prema Toulouseu.

Na putu ga uočio dostavljač

Alexa je pokupio dostavljač i student farmacije Fabien Accidini. Njemu je tinejdžer rekao kako je hodao po Pirinejima četiri dana, spavajući danju i hodajući noću, kako ne bi bio uočen.

“Sve što je imao bilo je 100 eura u gotovini, nije imao mobitel i krenuo je prema Toulouseu, a hranio se svime što je mogao pronaći u poljima i vrtovima”, rekao je Accidini.

Odvezao je tinejdžera u Revel, nedaleko od Carcassonnea, i ostavio ga lokalnoj policiji kako bi ondje utvrdili njegov identitet. Zatim su ga odveli u Toulouse gdje je organiziran njegov povratak u Veliku Britaniju.

Želi povratak ‘normalnom’

Alexova baka Susan Caruana rekla je za BBC 2018. da vjeruje da su Alexa majka i djed odveli da živi s duhovnom zajednicom u Maroku. Melanie i David Batty, njegovi majka i djed, napustili su Manchester 30. rujna 2017. kako bi otišli na odmor u španjolsku Marbellu.

Dječak je zadnji put viđen “u javnosti” u luci Malagi 8. listopada iste godine, kada se s obitelji trebao vratiti u Veliku Britaniju. Pretpostavlja se da je od tada živio u francuskim Pirenejima.

Sad se nada da će u Britaniji moći krenuti na na fakultet. Cilj mu je nastaviti učiti francuski te studirati računarstvo.