Nezamisliv užas u praškoj bolnici: liječnici pobrkali identitete pa prekinuli trudnoću ženi koja to nije tražila

Nitko od medicinskog osoblja nije uvidio da su postupak krenuli raditi krivoj trudnici

FOTO: AFP/Ilustracija

Liječnici Sveučilišne bolnice Bulovka u Pragu pomiješali su identitete dviju pacijentica pa prekinuli trudnoću krivoj trudnici. Stravična liječnička pogreška dogodila se, navodno, zbog jezične barijere, pišu češki mediji. Trudnica je otišla u bolnicu na rutinski pregled 25. ožujka, no umjesto toga, poslana je na kiretažu – postupak uklanjanja tkiva iz maternice.

Druga žena trebala je obaviti pobačaj, no medicinsko osoblje, uključujući liječnika, ginekologa, medicinsku sestru i anesteziologa, pomiješalo je identitete dviju žena.

Ginekolog Jan Přáda, potpredsjednik Češke liječničke komore, češkim medijima je rekao da bi se “pacijentica koja govori češki vjerojatno aktivno opirala činjenici da će se podvrgnuti postupku koji ne razumije”. Anonimni izvor medijske kuće Prahain.cz kaže da su obje žene bile azijskog podrijetla, te da nisu dobro poznavale češki.

Obje žene nisu dobro poznavale češki

“To je jedan vrlo ružan zahvat. Zove se struganje, a radi se kod žena koje dugo krvare ili imaju problema nakon poroda i sličnog. Iz nerazumljivih razloga, dvije pacijentice pomiješane su na klinici”, rekao je izvor, koji je dodao da je zahvat doveo trudnicu do pobačaja.

Češki mediji doznaju da je osoblje koje je provodilo postupak suspendirano, a da je istraga u tijeku.

“Cilj mora biti napraviti temeljnu analizu, identificirati uzroke i uspostaviti proces koji bi spriječio da se ikada više ne dogodi”, kaže David Marx, predsjedavajući Češkog društva za kvalitetu u zdravstvu. U Češkoj je pobačaj legalan iz bilo kojeg razloga do 12. tjedna, te do 24. tjedna iz medicinskih razloga.