Niger su prvo napustili Francuzi, sad to čine i Amerikanci. Umjesto njih stižu ruski vojnici

Ipak, dvije zemlje će i dalje imati diplomatske odnose

FOTO: AFP

Sjedinjene Američke Države povući će svoje trupe iz Nigera, rekao je Reutersu upućeni izvor, dodajući da je postignut dogovor između zamjenika američkog državnog tajnika Kurta Campbella i vodstva Nigera. Nešto više od tisuću američkih vojnika stacionirano je u Nigeru.

Američka vojska u Nigeru djelovala je iz dvije baze, uključujući i bazu bespilotnih letjelica poznatu kao Zračna baza 201 izgrađenu u blizini Agadeza u središnjem Nigeru za više od 100 milijuna dolara. Od 2018. baza se koristi protiv militanata Islamske države i organizacije Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin koja je podružnica Al Kaide u Sahelu.

Prošle je godine vojska preuzela državnim udarom vlast u Nigeru. Do državnog udara Niger je bio ključni sigurnosni partner SAD-a i Francuske. Međutim, nova vlast u Nigeru pridružila se huntama u susjednom Maliju i Burkini Faso i okončala vojni sporazum s nekadašnjim zapadnim saveznicima.

I dalje će imati diplomatske odnose

Vojna hunta u Nigeru napustila je regionalni politički i ekonomski blok ECOWAS i njeguje bliske veze s Rusijom. U narednim danima razgovarat će se o tome kako će povlačenje trupa izgledati, rekao je anonimno Reutersov izvor.

Izvor je rekao da će unatoč ovom koraku i dalje postojati diplomatski i gospodarski odnosi između SAD-a i Nigera. New York Times je izvijestio da će više od 1000 američkih vojnika napustiti Niger u nadolazećim mjesecima.

Prošlog mjeseca nigerska vladajuća vojna hunta poručila je da je s trenutačnim učinkom povukla vojni sporazum koji je dopuštao djelovanje u zemlji vojnom i civilnom osoblju američkog ministarstva obrane.

Nastavak komunikacije s vojnim vijećem

Pentagon je nakon toga rekao da traži pojašnjenje, dodavši da je američka vlada imala “izravne i iskrene” razgovore u Nigeru prije te objave vojne hunte i da nastavlja komunicirati s vladajućim vojnim vijećem Nigera.

Stotine ljudi prošloga je tjedna na ulicama glavnog grada Nigera zahtijevalo odlazak američkih postrojbi iz zemlje, nakon što je vlast dodatno promijenila svoju strategiju okončanjem vojnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i dobrodošlicom ruskim vojnim instruktorima.

Osam državnih udara u zapadnoj i središnjoj Africi tijekom četiri godine, uključujući Burkinu Faso, Mali i Niger, potaknulo je rastuću zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja u regiji.