Nizozemci danas izlaze na izbore, EU strahuje od vlade u kojoj će sudjelovati krajnja desnica

Rezultate neizvjesnih izbora nestrpljivo očekuju čelnici EU-a

Minister of Justice and Security for the Netherlands and Leader of the People's Party for Freedom and Democracy Dilan Yesilgoz (L) looks towards Leader of the Party for Freedom Geert Wilders (R) during the final debate of the Dutch Broadcasting Foundation NOS ahead of the Netherlands' general election, in the Hague on November 21, 2023. Dutch voters head to the polls on November 22, 2023 for an election too close to call that will transform the country's political landscape after Prime Minister Mark Rutte's record 13 years in power. Opinion polls have fluctuated wildly in the run-up to election day, with any one of the four top candidates in with a genuine shot at taking the helm of the EU's fifth-biggest economy. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Nizozemski birači glasaju u srijedu na neizvjesnim parlamentarnim izborima za koje ankete pokazuju da se najmanje tri stranke, uključujući krajnje desnu, mogu nadati pobjedi, ali se nije pojavilo jasno vodstvo.

Samo je jedna stvar sigurna: Nizozemska će dobiti svojeg prvog novog premijera u više od deset godina nakon što je Mark Rutte podnio ostavku u srpnju kada se njegova četvrta koalicijska vlada raspala, okončavši 13-godišnji mandat.

Ograničavanje imigracije, pitanje koje je izazvalo krah posljednje Rutteove vlade u srpnju, ključno je na izborima.

Više potpore laburistu i antiislamistu

U pitanju je i jesu li glasači u jednoj od najprosperitetnijih europskih zemalja voljni i dalje financirati klimatske politike, kao što je skupa izgradnja vjetroelektrana na moru usred šokantnog porasta troškova života kojem svjedočimo širom kontinenta.

Nijedna stranka nije na putu da osvoji više od 20 posto glasova, a sa zadnjim anketama koje pokazuju rast potpore čelniku laburista Fransu Timmermansu i antiislamskom političaru Geertu Wildersu, mogući su mnogi scenariji.

Rutteova nasljednica na čelu konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), ministrica pravosuđa Dilan Yesilgoz, turska imigrantica oštra prema imigraciji, nada se da će postati prva premijerka zemlje. Ali ona je rame uz rame s Wildersom i Timmermansom.

Centris zaostaje u anketama

Osvoji li Wilders prvo mjesto, u Nizozemskoj bi moglo doći do koalicije s tvrdom desnicom koja je na snažnoj antiimigrantskoj liniji.

Bude li Timmermans u boljem položaju, to bi moglo okrenuti sljedeću vladu prema centru i većem trošenju na klimatske politike.

Zastupnik Pieter Omtzigt, centrist koji je osnovao svoju stranku nakon razlaza s demokršćanima, malo zaostaje za trojicom u posljednjim anketama, ali bi također mogao igrati ključnu ulogu.

Dugi pregovori oko koalicije

U svakom slučaju, predstoje dugotrajni koalicijski pregovori, što je u skladu s tradicijom u Nizozemskoj. Birališta se zatvaraju u 21 sat, kada nacionalna mreža NOS objavljuje svoju prvu izlaznu anketu.

Stranka koja osvoji najviše mjesta tradicionalno preuzima vodstvo u pregovorima i daje premijera – ali ni to nije zajamčeno prema nizozemskom sustavu.

EU nestrpljivo čeka ishod

Budući da je Nizozemska članica utemeljiteljica EU-a, a Rutte ključni akter na samitima EU-a, drugi čelnici također će pažljivo promatrati ishod jer su stranke na desnici predložile traženje izuzeća od pravila bloka o poljoprivredi i imigraciji.

Tvrda desničarska koalicija tražila bi nove strategije za ograničavanje imigracije i ublažila planove za smanjenje stoke i upotrebe gnojiva, čemu se poljoprivrednici snažno protive.

Više centristička koalicija vjerojatno bi nastavila s aktualnim širenjem obnovljivih izvora energije, osobito vjetroelektrana u Sjevernom moru, dovršila bi planove za smanjenje broja grla stoke i povećala socijalnu potrošnju, uključujući povećanje minimalne plaće. Rutte će ostati vršitelj dužnosti do postavljanja nove vlade, vjerojatno u prvoj polovici 2024.