Nizozemska priskače u pomoć Ukrajini. Potpisan sigurnosni sporazum koji jamči dvije milijarede eura pomoći

Cilj je jačati Ukrajinu dok ne postane članica NATO-a

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and outgoing Dutch Prime Minister Mark Rutte shake hands during a visit to the Eindhoven Military Air Base, in Eindhoven, on August 20, 2023. (Photo by ROB ENGELAAR / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte potpisali su u petak u Harkivu bilateralni sigurnosni sporazum. Sporazum predviđa da će Nizozemska Ukrajini ove godine dati dvije milijarde eura vojne pomoći te drugu obrambenu pomoć u idućih deset godina, objavio je Zelenski na X-u.

Sporazum je potpisan tijekom Rutteova nenajavljenog posjeta Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji se nalazi samo 42 kilometara od ruske granice i redovito je meta ruskih zračnih napada.

Cilj je jačati Ukrajinu

Nizozemska je sedma zemlja koja je potpisala desetogodišnji sigurnosni sporazum s Kijevom. Sporazumi imaju za cilj jačanje ukrajinske sigurnosti dok ne postane članica NATO-a.

Sigurnosne sporazume s Ukrajinom u zadnja dva mjeseca potpisali su Kanada, Italija, Njemačka, Francuska, Danska i Britanija.