Udar na islamiste u Njemačkoj. Policija provodi racije diljem zemlje: 'Ne toleriramo njihovu propagandu'

Više od 500 policajaca je na terenu u racijama diljem Njemačke

16 November 2023, Berlin: Police officers and other people leave the premises of a building in Neukölln. As part of an investigation into the "Islamic Center Hamburg" (IHZ), 54 properties in seven federal states were searched on Thursday. This was announced by the Federal Ministry of the Interior in the morning. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Stotine policajaca i istražitelja državne sigurnosti u četvrtak ujutro upale su u 58 zgrada diljem Njemačke i pretražuju prostorije islamskih udruga, organizacija, udruženja, kaže policija. Racija je, dodaju, usmjerena na ”opasne islamiste”.

Akcija je najopsežnija u Hamburgu gdje je više od 200 policajaca pretražilo 32 objekta. Upali su u, između ostalog, Islamski centar Hamburg e.V. (IZH), udruženje ”Islamska akademija Njemačke e.V.” (IAD) i Udruženje pristaša iransko-islamske džamije u Hamburgu e.V. Policija akciju provodi i u Berlinu, Donjoj Saskoj i Bavarskoj, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu. Pretražuju se prostorije i udruge ”Salman Farsi Moschee e.V.” u Donjoj Saski, udruženje ”Islamische Vereinigung Bayern e.V.” (IVB) u Münchenu i udruženje ”Islamska zajednica šiitskih zajednica u Njemačkoj e.V. (IGS)”u Berlinu.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da je Islamski centar Hamburg dugo bio pod nadzorom njemačkih obavještajnih službi. Sumnjiče ga da djeluje protiv ustavnog poretka. “Imamo islamsku scenu na nišanu”, rekla je nakon ranih jutarnjih racija.

‘IZH mora nestati iz Hamburga’

“Posebno sada, u vrijeme kada se mnogi Židovi osjećaju posebno ugroženima, važno je reći: ne toleriramo islamsku propagandu ili antisemitsku i antiizraelsku agitaciju. Posebno je sada vrijeme da budemo u pripravnosti i za čvrst pristup. Zbog toga ozbiljno pratimo svaku razumnu sumnju”, dodala je.

Andy Grote, senator unutarnjih poslova Hamburga, nazvao je racije teškim udarcem protiv IZH-a čije je vrijeme, kako je rekao, isteklo. “Što prije IZH potpuno nestane iz Hamburga, to bolje. Danas smo mnogo bliži tome”, poručio je. Kaže i da su obavještajne službe u Hamburgu već dugo upozoravale na “ekstremističke tendencije” IZH-a i “održavale pritisak”.

Njemačke obavještajne službe vjeruju da IZH, koji se smatra produžetkom iranskog režima u Njemačkoj, ima veliki utjecaj na pojedine džamije i udruge, ili ih čak kontrolira. Jedna džamija kojom upravlja IZH je džamija Imama Alija u Hamburgu, poznata kao Plava džamija. Udrugu su osnovali 1953. godine iranski imigranti. IZH se fokusira na širenje islamskog učenja sa šijitsko-iranskim utjecajima u Njemačkoj i Europi. U tu svrhu organiziraju se redovite molitve i predavanja, vjerska slavlja, jezične i drugi tečajevi. Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, njegove aktivnosti usmjerene su na širenje iranskih revolucionarnih ideja.