Njemački ministar financija: 'Postali smo magnet za migrante, moramo promijeniti socijalnu politiku'

Lindner također podržava ideju zamjene novčane pomoći kuponima za potrepštine

Njemački ministar financija Christian Lindner najavio je smanjenje socijalnih naknada za tražitelje azila, argumentirajući da neki dolaze iz ekonomskih razloga i nemaju pravo boravka. Lindner smatra da visoke naknade privlače migrante te da to treba promijeniti, piše Spiegel.

“Ima ljudi koji ne bježe, barem ne od građanskog rata ili elementarnih nepogoda. Dapače, dolaze nam iz ekonomskih razloga. I zapravo nemaju pravo boravka. Oni možda uopće ne žele raditi u Njemačkoj, nego žele koristiti našu socijalnu državu. I tome se mora stati na kraj”, rekao je čelnik FDP- a.

Stroži uvjeti za dobivanje naknada

“U usporedbi s drugim zemljama, njemačka socijalna država nudi vrlo visoke naknade koje djeluju poput magneta, to mora biti isključeno”, dodao je. On i savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann predlažu stroge uvjete za smanjenje naknada, čak i na nulu, za one koji imaju pravo na humanitarnu zaštitu u drugoj EU zemlji, ali je ne koriste.

Ovo se posebno odnosi na migrante koji iskorištavaju Njemačku unatoč pravilima Dublinskog sporazuma. Lindner također podržava ideju zamjene novčane pomoći kuponima za potrepštine kako bi se smanjio interes migranata. Kancelar Olaf Scholz će se uskoro sastati s premijerima saveznih zemalja kako bi razgovarali o mjerama protiv ilegalne imigracije.