Njemački poljoprivrednici blokirali ceste, prijeti prometni kolaps. Ne povlače se iako je Scholz napustio kontroverzni plan

Koalicijska vlada se muči dovesti financije u red

Farmers on their tractors arrive at the Odeonsplatz square in the city center to take part in protests against the federal government's austerity plans in Munich, southern Germany, on January 8, 2024. The German government on January 4, 2024 had dropped part of its plans to cut agricultural subsidies in the face of massive protests from farmers. Contrary to the initial plans, a discount on the vehicle tax for agricultural machinery would be maintained, the government's spokesman said in a statement. (Photo by MICHAELA REHLE / AFP)
FOTO: AFP

Njemački poljoprivrednici započeli su u ponedjeljak ujutro cjelotjedne prosvjede u odgovoru na vladin plan postupnog ukidanja potpora u poljoprivredi, u trenutku kada se koalicijska vlada muči dovesti financije u red.

U mrzlo rano jutro, s temperaturama ispod nule, stižu snimke konvoja traktora i kamiona ukrašenih prosvjednim transparentima. Policijska izvješća govore o blokiranim cestama i prilazima autocesta na više lokacija te posljedično tome zastojima u prometu tijekom jutarnje gužve.

Poljoprivrednici su obećali da će blokirati glavne prometne i logističke pravce tijekom ovog tjedna, upozoravajući da će zbog ukidanja poreznih olakšica brojni poljoprivrednici propasti.

‘Nećemo prihvatiti povećanje poreza’

Čelnik Udruženja njemačkih poljoprivrednika (DBV) zamolio je javnost za razumijevanje. “Ne želimo izgubiti potporu i solidarnost koju smo primili od velikog dijela stanovništva, no poljoprivrednici neće prihvatiti planirano povećanje poreza za poljoprivredni sektor”, rekao je šef DBV-a Joachim Rukwied za tjednik Stern.

Prošlog mjeseca čelnici trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza predstavili su planove uštede kako bi popunili rupu od 17 milijardi eura u proračunu za 2024. godinu.

Plan je bio smanjiti porezne olakšice za poljoprivredni dizel i ukinuti izuzeća od državnog poreza na poljoprivredna vozila, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste njemačkih poljoprivrednika koji su s traktorima okupirali Berlin.

Scholz odustao od prijedloga

No žestoki odgovor poljoprivrednika prošli tjedan natjerao je kancelara Scholza da najavi odustajanje od prijedloga za ukidanje izuzeća od poreza za poljoprivredna vozila i vozila u šumarstvu te su najavili da će postupno smanjiti porezne olakšice za dizelsko gorivo koje se koristi u poljoprivredi.

Umjesto da se odmah ukinu porezne olakšice za poljoprivredni dizel, potpore bi se ove godine trebale smanjiti za 40 posto te za 30 posto u 2025., a ukinule bi se 2026. DBV, međutim, poručuje da promjene nisu dovoljne te da će održati svoje planirane prosvjede idućih dana.