Notorni nizozemski desničar, koji bezuspješno pokušava sastaviti vladu, sastao se s izraelskim predsjednikom: 'Izrael ima moju punu podršku'

Isaac Herzog boravio je u Nizozemskoj kako bi nazočio otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu

PVV leader Geert Wilders gestures after a conversation with informant in The Hague on January 24 2024, as representatives of the PVV, VVD, NSC and BBB factions negotiate the cabinet formation. (Photo by Ramon van Flymen / ANP / AFP) / Netherlands OUT
FOTO: AFP

Čelnik nizozemske krajnje desnice i pobjednik parlamentarnih izbora Geert Wilders izjavio je u ponedjeljak da se sastao s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i obećao punu potporu Izraelu u borbi protiv terorizma.

Wilders, koji namjerava voditi novu vladu nakon što je njegova nacionalistička stranka PVV pobijedila na izborima u studenome, dugo je izraziti podržavatelj Izraela.

Od izbora neuspješno pokušava sastaviti vladu. Glavne stranke koje pokušavaju formirati vladajuću koaliciju ponovno će se sastati danas kako bi se dogovorile o obliku moguće suradnje.

‘Puna podrška u borbi protiv terorizma’

Izraelski predsjednik boravio je u Nizozemskoj kako bi nazočio otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu. Na ceremoniji otvaranja, Herzog je pozvao na molitve za mir i oslobađanje taoca koje je Hamas oteo tijekom napada na Izrael 7. listopada.

“Rekao sam mu da sam ponosan što posjećuje Nizozemsku i da Izrael ima, i uvijek će imati, moju punu podršku u borbi protiv terorizma”, napisao je na X-u, bivšem Twitteru, Wilders uz fotografiju susreta s Herzogom.