Nova američka veleposlanica u Hrvatskoj predala vjerodajnice predsjedniku Milanoviću

Rayes će zamijeniti dosadašnjeg otpravnika poslova Marka Fleminga

FOTO: Ured predsjednika

Nova američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes u četvrtak je predala vjerodajnice predsjedniku države Zoranu Milanoviću, objavljeno je s Pantovčaka.

“Ovdje sam kako bih dodatno produbila bliske odnose između naših zemalja. Radujem se suradnji s Hrvatskom na osiguravanju europske i regionalne sigurnosti, unapređenju energetske diversifikacije i korištenja obnovljivih izvora energije, zalaganju za poduzetništvo, ulaganju u gospodarski razvoj i širenju veza među ljudima”, kazala je Rayes po priopćenju američkog veleposlanstva.”Kao saveznici i prijatelji, jači smo, a svijet je sigurniji kad su naše dvije nacije zajedno”, poručila je.

Bila je čelnica nekoliko latinoameričkih zajednica

Senat je u prosincu ovu utjecajnu latinoameričku aktivisticu potvrdio za novu američku veleposlanicu u Hrvatskoj. Učinio je to većinom glasova na prijedlog predsjednika Joea Bidena. Američko veleposlanstvo u Zagrebu od 2021. vodio je otpravnik poslova Mark Fleming nakon isteka mandata prethodnom ambasadoru Robertu Kohorstu koji je bio izbor bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Rayes (48) je rođena u Venezueli 1975. i odrasla u Kaliforniji. Započevši političku karijeru u uredu gradonačelnika Los Angelesa, bila je čelnica nekoliko organizacija koje promiču utjecaj latinoameričke zajednice u SAD-u. Diplomirala je sociologiju i magistrirala međunarodne odnose.